Nem jár táppénz annak, aki külföldi útja miatt házi karanténba kerül

házi karantén
A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Salgótarjánban 2020. március 25-én. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Fontos tudnivalót közölt a koronavírussal kapcsolatos hivatalos tájékoztató oldal, amely azt írja egy most megjelent kormányrendelet-módosítás szerint, hogy nem jár táppénz a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérők hatósági házi karanténjának idejére.
Vágólapra másolva!

A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra kerül sor.

Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el.

Ez azt jelenti, hogy értelemszerűen

így táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt

- ezt tartalmazza a most megjelent kormányrendelet-módosítás.

Ez egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli.

Országok besorolása veszélyesség szerint Forrás: koronavirus.gov.hu

Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást,

annak hazatérése után nemcsak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie.

Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor

saját költségére PCR-tesztet végeztethet el.

Mi van akkor, ha valaki koronavírussal fertőződött meg?

Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt.

Ez esetben a már igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént.

Természetesen azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár nekik, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben - rendeli el.

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hatósági felirat egy járványügyi megfigyelés alatt álló személy lakásának ajtaján Forrás: MTI/Komka Péter

A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását, így a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. A nyaralást tervezőknek továbbra is elsősorban a belföldi nyaralást javasoljuk.