Nem okozott túl nagy meglepetést az elemzők körében, hogy a Lyft fuvarmegosztó cég nagyon gyenge második negyedéves eredményt produkált, ahogy a koronavírus-járvány miatt beszakadt a szolgáltatása iránti kereslet. A vállalat közlése szerint azonban júliusban már igen komoly fölpattanást produkáltak.

A Lyft bevétele 61 százalékkal csökkent az idei második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest, ami jelentős részben a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak volt köszönhető. Ezzel együtt a cég most jelezte, júliusban a havi fuvarok száma már 78 százalékkal nőtt áprilishoz képest, vagyis úgy tűnik, az elmúlt időszakban szinte automatikus volt a kedvező visszapattanás – írja a CNBC.

Ezzel együtt a társaság elnöke és társalapítója, John Zimmer kiemelte, elképzelhető, hogy a vállalatnak be kell szüntetnie a kaliforniai működősét augusztus végével, amennyiben a bíróság nem vizsgálja felül azt a legutóbbi döntést, melynek értelmében a Lyft és az Uber köteles alkalmazottként foglalkoztatni a sofőrjeit.

Az eddigi általános gyakorlat szerint a sofőrök független szerződéses partnerekként dolgoztak a vállalatnál. Ez a Lyft számára is komoly változásokat jelenthetne, mivel a kaliforniai fuvarok adják a teljes fuvarszám nagyjából 16 százalékát.

A múlt hónapban már újra megnőtt a kereslet a Lyft irántForrás: AFP/Apu Gomes

A konkrét negyedéves eredményeket tekintve az látszik, hogy a Lyft részvényenként 0,86 dolláros veszteséget ért el, ami kedvezőbb volt az elemzők által várt 0,99 dolláros veszteségnél. A nettó veszteség egyébként 437,1 millió dollár volt, szemben a tavaly ugyanekkor mért 644,2 millióval. Bevételi fronton 339 millió dollár volt az eredmény, amivel szintén jobban teljesítettek a 337 millió dolláros elemzői konszenzusnál. A Lyftnek emellett 8,7 millió aktív sofőrje volt a vizsgált időszakban, akik egyenként 39,06 dolláros bevételt jelentettek a vállalatnak.

A befektetők egyébként kezdetben optimistán reagáltak a gyorsjelentésre, aminek következtében a Lyft papírja 6 százalékot emelkedett a tőzsdén. Ahogy azonban kiderült, a cég beszüntetheti a kaliforniai működését, minden erősödés elpárolgott, és végül negatív tartományba fordult a papír.

A menedzsment a jelentéssel párhuzamosan hangsúlyozta, továbbra is jó úton haladnak a nyereségesség felé. Hozzátették, a 2019 októberében számoltakhoz képest 20-25 százalékkal kevesebb fuvarral is sikerülhet elérni a profitabilitást.