Éles kettősséget mutatnak az eddig ismert idei lakásépítési adatok, aminek hátterében a lakásügyet segítő kormányzati támogatások némi módosulása áll. Miközben a közvetlenül a családokat segítő intézkedések köre egyre bővül, a lakásvásárlók mellett az építőipart is segítő áfakedvezmény köre átalakult. Jelenleg a korábban engedélyeztetett építkezések folynak nagy intenzitással, a rozsdaövezetekbe tervezett beruházások csak a közeljövőben kezdődhetnek el. A családok viszont minden korábbinál nagyobb összegű otthonteremtési támogatásokat vehetnek igénybe, írja a Magyar Nemzet.

Már ötödik éve nő az újonnan átadott lakások száma országszerte, amit az idei első féléves lakásépítési adatok is világosan mutatnak. A statisztikai hivatal jelentése szerint 8697 lakás épült eddig 2020-ban, ami 34 százalékkal meghaladja a tavalyi első hat havi mennyiséget. 2019-ben az egész év során több mint 21 ezer lakást adtak át, ami nagy szó, hiszen legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy húszezernél több otthon készüljön el egyetlen év alatt. Mindezek alapján – a korábbi pesszimista elemzői előrejelzésekkel szemben – ez az esztendő évtizedes csúcsot hozhat a lakásépítések terén, írja a Magyar Nemzet.

Jóllehet az általánosan érvényes ötszázalékos forgalmi adót a kormányzat – elsősorban arra hivatkozva, hogy a kedvezmény nem a befektetői és a külföldiek általi lakásvásárlásokat volt hivatott támogatni – kivezette, a 2018 novembere előtt engedélyt kapó lakások esetében 2023-ig meghosszabbította a kedvezményt. Ez pedig további bőséges újlakás-számot feltételez az elkövetkező időszakra is. Becslések szerint több tízezer, jelenleg tervezés vagy már kivitelezés alatt álló lakásról van szó, amelyek idén és a következő egy-két évben készülnek el, vagyis ekkor kerülnek be az új lakások statisztikáiba. 

A lakásépítések további tartalékát az úgynevezett városi otthonteremtési program jelenti.  Ennek lényege, hogy egykori ipari létesítmények és gyártelepek, jelenleg rozsdaövezetnek számító területein ismét a kedvezményes, ötszázalékos áfával lehet lakást építeni. Ez egyúttal az érintett, javarészt rehabilitációra szoruló területek megújulását, az adott városrész fejlesztését is elősegíti. Mivel az érintett területek kijelölése még folyamatban van, a tervezés és az esetleges bontási, előkészítési, majd kivitelezési tevékenység sem kezdődhetett még el. A program hatása tehát legkorábban jövő évtől lesz látható az engedélyek számában, majd 2022-től az elkészülő új lakások képében, derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

IllusztrációForrás: Pixabay

Az építési kedv mostani átmeneti lanyhulása is a korlátlan hatályú kedvezményes lakásáfa kivezetésével lehet összefüggésben, igaz, valószínűleg nem csak az ismét 27 százalékos forgalmi adó csökkentette az engedélyeztetést. Az év első felében harmadával csökkent az építési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma 2019 első hat hónapjához viszonyítva.

A részletes adatok szerint azonban a járványhelyzet csúcsán, április-májusban kezdeményeztek a legkevesebben új építkezést: 2019 azonos időszakával összehasonlítva ebben a két hónapban mintegy felére esett az építési engedélyek és a bejelentések együttes száma. Júniusban már elérte a tavalyi mennyiség kilencven százalékát az építéshez zöld jelzést kapó lakások száma. 

Tágabb összefüggésben a lakásépítési ágazat a 2008–2009-es válság elhúzódó hatásaként a 2010-es évek közepére jutott mélypontra. 

Összehasonlításként érdemes felidézni az éles kontrasztot: míg 2013-ban és 2015-ben egyaránt nyolcezernél kevesebb lakást adtak át, addig 2016-ban tízezret, tavaly pedig több mint 21 ezret. A lakásszektor 2016-tal, az otthonteremtési program jelentős bővítésével állt felívelő pályára.

Négy éve vezette be a kormány az ötszázalékos lakásáfát, akkor lépett szintet a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) azzal, hogy megjelent a tíz- plusz tízmillió forintos lehetőség, a saját célú építkezésekre pedig abban az évben vezettek be legfeljebb ötmillió forintnyi adó-visszatérítési támogatást. Utóbbi is módosult: januártól már nemcsak saját célú építkezésnél, hanem felújításnál is vissza lehet igényelni az áfát, igaz, a lehetőség ez évtől csak a falusi csok preferált kistelepülésein vehető igénybe. Ez a támogatás egyébként gyerekektől független, azaz bárki, nem csak családosok tudják igénybe venni.