Online aukciós rekordot állított fel egy Ferrari

Sotheby's, arany aukció, The Midas Touch
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 12: A metallic gold 1977 Ferrari 512 BB (estimate L350,000 - 450,000) sits on display during a media preview at Sotheby's auction house for their 'Midas Touch' auction on October 12, 2018 in London, England. The sale, dedicated entirely to gold items, will be held on October 17th, 2018 (Photo by Jack Taylor/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az aukción, amely augusztus 7-én zárult le, a Gooding & Co. egy 1966-os Ferrari 275 GTB-t értékesített 3,08 millió dollárért. Ami pedig még ennél is hihetetlenebb: az aukció az interneten történt. Az egyedileg tervezett 40 kupé egyike a legdrágább összegért kelt el, melyet valaha kifizettek egy interneten értékesített autóért.
Vágólapra másolva!

Az összeg megítélésénél azt is figyelembe kell venni, hogy

egy olyan személygépkocsiról van szó, melyet nem láttak személyesen,

bár ez a koronavírus-járvány miatt önmagában persze nem szokatlan.

A Gooding aukciói során a Ferrari teljesített a legjobban a karantén alatt,

az aukciós cég öt legfontosabb értékesítéséből négy ilyen gyártmányú volt.

Már korábban is egy Ferrari márkájú autó - egy Enzo - vezette a legmagasabb összegű online aukciós listát 2,64 millió dolláros árral mindaddig, míg a mostani jármű meg nem hódította a csúcsot.

null

null

A Hagerty, a rangos szakportál, egy nemrégiben készült jelentésében úgy fogalmaz, hogy

amit a mostani rekord összegű aukció is bizonyít."

A világ legnagyobb aukciós házai a világjárvány kezdete óta több mint 70 millió dollár értékű klasszikus és gyűjteménybe illő autót árusítottak az interneten. Az egyedi, sőt, a különösen egyedi autók általában jól teljesítettek a járvány idején.

Hozzá kell tenni azonban, hogy

rekordméretű online értékesítésre kevés példa akad,

különösen nagyértékű Ferrarikat - például - soha nem értékesítettek az interneten.

A Ferrari jól teljesített az online aukciókon a koronavírus-járvány idején is (a kép illusztráció) Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Jack Taylor

Az összkép ugyanakkor az aukciós rekord ellenére árnyaltabb, hiszen a Gooding 54 aukcióján csak 36 autó kelt el, amivel az eladási arány 67 százalékot mutat. Más hasonló cégek, mint a Sotheby's vagy a Bonhams is 70-71 százalékos arányt tudtak elérni, miközben a koronavírus-járvány előtt 75-80 százalékban voltak sikeresek az online aukciók.

A különleges, ritka autók szerelmesei azonban nyertesei lehetnek ennek a változásnak,

hiszen a járványhelyzet és az annak nyomán bekövetkező lezárások hozzájárultak a túlfűtött aukciós piac lehűléséhez, így a kevésbé tehetős vásárlóknak nagyobb esélyük nyílik arra, hogy megtalálják álomautójukat.

Forrás: Bloomberg.com