Izgalmas programok és gasztroforradalom a Budai Várban

Vágólapra másolva!
A Budai Vár népszerű célpont a turisták körében, azonban a koronavírus-járvány miatt most a magyarok is újra felfedezhetik, hogy mennyire egyedülálló, történelmileg jelentős és színes hely található a főváros budai oldalán, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt találnak számukra érdekes dolgokat. Múzeumok mellett a látogatók különböző vezetett sétákon is részt tudnak venni, ahol alaposabban is megismerhetik a Budai Vár történetét, ha pedig megéheznek, akkor számos kiváló étterem várja őket, de betérhetnek a sok patinás, díjnyertes szálloda egyikébe is. Zsidai Roy-jal beszélgettünk, akinek szívében a Vár - családi indíttatásból - már hosszú évtizedek óta fontos helyet foglal el.
Vágólapra másolva!

Gasztrokulturális forradalom a Budai Várban

Zsidai Roy családja 1982-ben a Budai Várban nyitotta meg a Pierrot-t, amely az első magánkézben lévő kávéház volt Budapesten. Mindez akkoriban igen vakmerő lépésnek számított, komoly figyelem övezte a vállalkozást és elsősorban azt, hogy sikeres lesz-e.

Mint később kiderült, a Pierrot nemcsak sikeresen működött az elmúlt évtizedekben, hanem a mai napig a Vár gasztronómiai palettájának egy színes foltja, magyar és külföldi turisták közkedvelt célpontja.

"A Vár iránti szerelem azóta is tart és rám is átragadt, hiszen gyakorlatilag a Pierrot-ban nőttem fel, ezért nem is meglepő, hogy aztán felnőttként a Várba költöztem a családommal. Gyermekeim ide járnak óvodába és iskolába, számomra ez jelenti az otthont" - mondta Zsidai Roy.

A Zsidai Csoport a Budai Várban öt éttermet és két hotelt üzemeltet, és nagyrészt ezeknek a vendéglátóhelyeknek köszönhető, hogy a Várban is elindult egyfajta gasztronómiai forradalom, amelyet nem csak a turisták élveznek, hiszen magyarok is megfordulnak szép számmal a hazai ízeket és borokat kínáló éttermeikben, sőt közülük sokan visszatérő vendégnek számítanak.

Zsidai Roy közgazdász és gasztronómiai szakember, a Zsidai Gasztronómiai Csoport tulajdonos-ügyvezetője Forrás: Www.Afstudio.Hu

Zsiday Roy szerint a magyaroknak nem kellene tartani attól, hogy a Várban fogyasszanak el egy ebédet vagy vacsorát, főleg most, amikor a megszokottnál sokkal nyugodtabb, csendesebb a környezet. Sokakat az rettent vissza, hogy félnek, nem lehet autóval feljönni, azonban ez tévedés, hiszen a sorompóknál az érkezők egy kártyát kapnak, majd a vár területén található fizető automatáknál tudják kifizetni távozás előtt a parkolási díjat.

Ugyan néhány étterem és szálláshely még zárva tart a koronavírus-járvány miatt, köztük például a Pierrot és a számos elismerést elnyert Baltazár is, azonban bőven akadnak kiváló ételeket és italokat kínáló helyek is, ahol most minden bizonnyal a megszokottnál könnyebb lesz az asztalfoglalás is. Ilyen például a Jamie Oliver's Italian vagy éppen a 21 Magyar Vendéglő, míg a szálláshelyek közül a közel 800 éves épületben található Pest-Buda Hotel.

Az épületet nagyjából 1260 és 1270 között építették, és ez volt Buda első emeletes háza. Története során számtalanszor cserélt gazdát, túlélte a török időket, a Budai Vár visszafoglalását, amiről egy 1696-os házösszeírás is tanúskodik. Az ingatlant 1950-ben államosították, ezt követően pedig állapota egyre inkább romlott. A történelmi jelentőséggel bíró épületet a Zsidai Csoport a legnagyobb gondossággal és alapossággal a 2010-es években teljes körűen felújította, így ismét régi fényében látható az műemléknek nyilvánított épület, amely nemcsak hotel és étterem, hanem a Budai Vár történetének szerves része.

Annak is sajátos története van, hogy miért éppen a Fortuna u. 14-es szám alatt nyílt meg a Pierrot.

Az épület története során a leggyakrabban pékségként üzemelt, itt állt meg gyakran Zsidai Roy nagyapja is kenyeret és más péksüteményeket vásárolni. A második világháború már a végéhez közeledett, amikor ezen a helyen megállt tankjával, bement kenyérért, ahogy szokta, majd egy kézigránát repült a jármű belsejébe és felrobbant, mire kijött a kenyérrel. Szembe a Pierrot-val, a tragikus történet helyszínével azonban egy ennél sokkal szebb esemény is zajlott. A jelenleg a 21 Magyar Vendéglő melletti épület pincéjében keltek egybe Roy nagyszülei, tehát mindkét helyszín mély családi szállakat is rejt magában.

A Pest-Buda Hotel és vendéglő Forrás: Origo

- mondta Zsidai Roy. Akkoriban egyáltalán nem voltam megelégedve a felhozatallal, hiszen a magyar éttermek többsége kicsi, nagyon régimódi volt, és alapvetően folklóros, csárdás stílus jellemezte őket. Ezt én sosem éreztem hitelesnek, hiszen általában egy magyar ember nem tart otthon se csikós ostort, se buggyos nadrágot, és nem szoktunk lovak hátán állva lovagolni a hétköznapokban - mondta.

A 21 Magyar Vendéglő és a Pierrot tulajdonosa szerint a magyar gasztronómiában is azt az európaiságot kell megmutatni, amely teljes mértékben jellemzi hazánkat. A fő probléma, amivel a magyar gasztronómia szembesült, illetve ami a mai napig is visszaköszön, hogy a világháború kettévágta a fejlődési folyamatot, és kikerültünk az európai konyhák vérkeringéséből a kommunizmus és a szovjet blokk miatt, mesélte.

Ezáltal a minőség is lebutult, mint minden esetben, ha egy ország elszakad a piactól.

Így míg az ismert európai konyhák folyamatosan fejlődtek ebben az ötven évben, addig mi ugyanabban az ütemben haladtunk az ellenkező irányba, mondta Zsiday Roy az Origónak. A 21 Magyar Vendéglő most éppen ezt a fél évszázados lemaradást próbálja meg behozni azzal, hogy az emberek újra felfedezzék, míg a szakemberek pedig megpróbálják újradefiniálni a magyar konyhát.

Lássa teljesen új szemszögből a Budai Várat

Sokan úgy gondolják, hogy a klasszikus turistalátványosságok, mint a Mátyás Templomon, a Várkert Bazáron és a Halászbástyán kívül nem igazán van olyan hely, ahova érdemes ellátogatni vagy felfedezni a Budai Várban.

Az utóbbi években azonban nemcsak a gasztronómiában indult forradalom, hanem egyre több program és szórakozási lehetőség várja a látogatókat és kirándulókat.

A Várhegy mélyén található Sziklakórház Atombunker Múzeum például nemcsak a felnőtteknek lehet izgalmas új élmény, hanem a gyerekek számára is. A hely története elmesélve is lenyűgöző, azonban élőben páratlan élményt nyújt és maradandó emlék lesz bárki számára. A közel kétszáz darab élethű viaszfigura, az eredeti berendezés és a kórházi felszerelés mind segítenek a II. világháború, 1956 és a hidegháború események, hangulatának megtapasztalásában.

Azok számára is bőven akad lehetőség, akik a történelem szerelmesei, hiszen már több tematikus séta is elérhető, amelyek által olyan helyekre is betekintést nyerhetnek a résztvevők, ahová egyébként nem mehetnének be, a helyszíneken pedig rendkívül érdekes információkkal és történelmi tényekkel gazdagodhatnak. A Várkapitányság több tematikus sétát is szervez, amelyek különböző részeit, épületeit és korszakait mutatják be a Várnak. Tavaly az Origo is részt vett egy ilyen túrán, erről itt írtunk bővebben.

A fiatalok számára szintén vonzó lehet a VR Tours,

amely valóban egyedülálló módon mutatja be a Budai Vár történetének különböző korszakait. A modern technológia segítségével bárki visszarepülhet a múltba, 360 fokban tapasztalhatja meg milyen volt a vár a középkortól a második világháborún át 1956-ig.

Aki viszont inkább egyedül vagy családjával fedezné fel a Várnegyedet, az megteheti a Like Locals nevű alkalmazás segítségével. Az alkalmazás különlegessége, hogy a helyiek különböző túrákat állíthatnak össze, amelyeket egyszerűen végig lehet követni. Ezek a séták (footprintek) tematikusak, megtalálható köztük az ételekre, a történelemre vagy éppen a művészetre fókuszáló is, így mindenki talál számára vonzót, ráadásul sok olyan eldugott helyet és érdekességet is fel lehet fedezni, amelyről még az sem feltétlenül tudott, aki a Budai Várban lakik. A Like Locals alkalmazásról korábban az Origo is beszámolt egy interjúban az applikáció egyik társalapítójával, Csányi Gabriellával.