Bengaluruban indítja el az Amazon online gyógyszertárát, de várhatóan hamarosan más indiai nagyvárosokban is elérhetővé teszik azt - számol be a vezető internetes kiskereskedelmi vállalat lépéséről a BBC.

Az Amazon Pharmacy néven elinduló internetes kereskedés vényköteles, recept nélkül kapható, valamint a hagyományos ájurvédikus indiai orvosláshoz kapcsolódó termékeket egyaránt kínál majd. A cégnél elmondták: úgy gondolják, a szolgáltatással a vásárlók igényeit elégítik ki, hiszen az online vásárlással nem kell kimozdulniuk otthonaikból, ami különösen fontos a koronavírus terjedése miatt.

Az Amazon számára nem teljesen ismeretlen terep a gyógyszerkereskedelem, 2017-ben már elindította ezt a tevékenységet, majd később egy gyógykészítmények házhozszállítását végző startup felvásárlásával erősítette meg azt.

IllusztrációForrás: AFP/Emmanuel Dunand

Januárban a cég benyújtotta az Amazon Pharmacy kifejezése vonatkozó védjegyoltalmi kérvényt az Egyesült Királyságban, Ausztráliában illetve Kanadában is. Emögött vélhetően az a szándék állt, hogy a cég az USA-n kívül is növekedhessen a vényköteles termékek forgalmazásában.

India pedig egyékbént sem ismeretlen terep az amerikai techvállalat számára. Idén év elején a cégvezető Jeff Bezos tett ígéretet arra, hogy komoly befektetéseket visznek Indiába, a már ott elköltött 5 milliárd dollár mellé. Bezos akkor úgy fogalmazott: "a XXI. század India évszázada lesz."

Májusban az Amazon Bengaluruban megjelent az ételkiszállítás piacán is, igaz, egyelőre csak tesztelik a fogadtatást.

null

null

A Walmart, az Amazon legnagyobb, eredendően hagyományos kiskereskedőként indult vetélytársa, szintén nagy fantáziát lát az indiai piacban és a növekvő gazdaságban.

Egy másik meghatározó technológiai vállalat, a Google szintén komoly befektetési programot hajt végre Indiában, a különféle digitális szolgáltatások piacán.

Több milliárd dollárt költött részesedésszerzésre, majd idén júliusban a Google anyaholdingja, az Alphabet jelentette be: 10 milliárd dollárt fordítanak India digitális fejlesztésére. Erről ebben a cikkében írt az Origo.