A héten kiderült, hogy a kormány már dolgozik azon, hogy ősszel újabb támogatásokat és gazdaságvédelmi intézkedéseket jelenthessenek be. Megemelik a kutatás-fejlesztési alap keretét, és kiderült az is, hogy már ötödik éve folyamatosan nő az újonnan átadott lakások száma. Komáromban pedig egy 12 milliárdos beruházást jelentettek be. A hét gazdasági összefoglalója.

Újabb támogatások jöhetnek ősszel

A munkaadói érdekképviseletek és a kormány augusztus második felében folytatja az egyeztetéseket a járvány okozta kedvezőtlen hatások mérsékléséhez szükséges további intézkedésekről.

Gazdaságvédelmi Operatív TörzsForrás: MTI/Kovács Tamás

A javaslataik között szerepel a közjegyzői díjak csökkentése, amelyre nyitottak voltak az érintett minisztériumok. A várható könnyítések között lenne még a már elnyert közbeszerzések előre hozott fizetési ütemezése. Emellett mind a munkáltatók, mind a szakszervezetek javasolták a munkahelyvédelmi bértámogatás meghosszabbítását a jövő év elejéig.

Augusztus végéig még igényelhetők az állami bértámogatások

A koronavírus-válság enyhítését célzó Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében meghirdetett munkahelyvédelmi bértámogatás és a k+f+i bértámogatás eddig közel 15 ezer vállalkozás esetén járult hozzá a munkavállalók megtartásához: mostanáig 225 ezer munkavállaló után több mint 50 milliárd forint értékben igényelték e támogatásokat a cégek.

IllusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a héten emlékeztetett, hogy mindkét bértámogatási forma esetében még közel három hétig, augusztus végéig lehet benyújtani az igényeket. Hangsúlyozta, hogy a járvány nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, a káros hatásokat a kormány komplex intézkedési csomaggal mérsékeli, valamint az adó- és járulékkedvezményeken, a hatékonyságnövelő és versenyképesség-javító támogatásokon túl munkaerő-piaci intézkedésekkel is védi az elmúlt 10 év eredményeit.

Megemelték a kutatás-fejlesztési alap keretét

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a napokban elmondta, hogy az innovációs támogatások hatékony eszközei a gazdaság megerősítésének, és hosszú távon is segítik a cégek fejlődését. A kormány éppen ezért döntött úgy, hogy 31,3 milliárd forint többletforrással támogatja a vállalatok K+F+I (kutatás+fejlesztés+innováció)-tevékenységét.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkáraForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államtitkár kiemelte, hogy a koronavírus-járvány is rámutatott az innováció jelentőségére, ezért az NKFI Alapot úgy alakították ki, hogy azonnal reagálni lehessen a járvány okozta aktuális helyzetre. A kutatási alaprész 15 milliárd forint, az innovációs alaprész 16,3 milliárd forint többletfinanszírozásban részesül, az alap kerete 2020-ban eléri a 145 milliárd forintot.

A vártnál sokkal jobban alakulnak a munkanélküliségi adatok Magyarországon

Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő szerint a vártnál sokkal jobban alakulnak a munkanélküliségi adatok Magyarországon. Felidézte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint a legrosszabb foglalkoztatási adatok áprilisban voltak: 130-140 ezer ember veszíthette el az állását. Májusban ugyanakkor már 38 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, júniusban pedig további 58 ezerrel.

IllusztrációForrás: MTI/Oláh Tibor

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 30-40 ezer emberrel kevesebb dolgozott június végén a járvány előtti foglakoztatási szinthez képest, júliusban pedig tovább nőtt az állással rendelkezők száma  - mondta.  Az otthoni munkavégzésről megjegyezte, a munkavállalók szeretnek bejárni a munkahelyükre, de értékelik, ha nem kell minden nap bemenniük.

Óriási, 12 milliárd forintos beruházást jelentettek be Komáromban

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára bejelentette, hogy a bajor tulajdonú Sano - Modern Takarmányozás Kft. megvásárolja a komáromi Solum Mezőgazdasági Zrt.-t és 12 milliárd forintos beruházással a világ egyik legkorszerűbb sertés- és szarvasmarhatelepét alakítja ki.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkáraForrás: MTI/Rosta Tibor

Az államtitkára elmondta, az ügylet az első külföldi tulajdonszerzés egy stratégiai ágazatban, amelyet a kormány engedélyezett az ellenséges felvásárlások megakadályozására hozott törvény értelmében. A törvény megszületése óta a kormányhoz 80 megkeresés érkezett, eddig tíz esetben született határozat, kilenc ajánlat nem minősült a törvény hatálya alá tartozónak - ismertette a politikus.

Tíz év alatt e-buszokra cserélhető a városi buszállomány fele

A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós források felhasználásával minimális karbonkibocsátású elektromos autóbuszokra - közölte Zalaegerszegen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a héten.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Rosta Tibor

A miniszter a megyei jogú városok számára meghirdetett Zöld Busz Program elindítása kapcsán hangsúlyozta: a közlekedés, mint a legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó ágazat zöldítése alapvető eleme, hogy teljesüljön a párizsi klímamegállapodásnak megfelelő vállalás, az Európai Unió és így Magyarország is klímasemlegessé váljon 2050-ig.

Nagyon sok új vállalkozást jegyeztek be júliusban

Az Opten közlése szerint Magyarországon 2020 júliusában 2942 új vállalkozást jegyeztek be, utoljára 2014-ben volt ilyen magas a cégalapítások száma egy hónap alatt. Kiemelték, a növekedés egyik faktora a járvány első hulláma alatt elhalasztott cégalapítások korrekciója, ugyanakkor nem lehet kizárólag az elmaradt cégalapításoknak betudni a mostani rekordot.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A közleményben rámutatnak arra is, hogy a mostani kiugró cégalapítás egy újabb érdekes jelenséget is produkált; az országban júliusban nőtt a cégek száma. A cégszám növekedését nem csak a megugró cégalapítások okozták, a cégtörlések száma is csökken hónapok óta. 2020 júliusában 2810 cégtörlést tettek közzé, ami nagyságrendileg illeszkedik az elmúlt évek trendjébe, de az idei év legalacsonyabb cégtörlési értékének számít.

Ötödik éve nő az újonnan átadott lakások száma

A Magyar Nemzet cikkéből a napokban kiderült, hogy már ötödik éve nő az újonnan átadott lakások száma országszerte, amit az idei első féléves lakásépítési adatok is világosan mutatnak. A statisztikai hivatal jelentése szerint 8697 lakás épült eddig 2020-ban, ami 34 százalékkal meghaladja a tavalyi első hat havi mennyiséget.

IllusztrációFotó: Csudai Sándor - Origo

2019-ben az egész év során több mint 21 ezer lakást adtak át, ami nagy szó, hiszen legutóbb 2010-ben fordult elő, hogy húszezernél több otthon készüljön el egyetlen év alatt. Mindezek alapján – a korábbi pesszimista elemzői előrejelzésekkel szemben – ez az esztendő évtizedes csúcsot hozhat a lakásépítések terén

Körbeszámlázással sem játszható ki a kata új adókulcsa

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára a héten elmondta, hogy jövő januártól minden számlaadat beérkezik a kockázatelemzőkhöz, így körbeszámlázással sem lehet majd kikerülni a nagy összegű megbízások esetében a kisadózó vállalkozók tételes adója új, 40 százalékos emelt adókulcsának alkalmazását.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.Forrás: MTI/Kovács Tamás

Izer Norbert rámutatott: a változtatásra azért volt szükség, mert az elmúlt időszakban kifejezetten káros folyamatok indultak meg, több száz vagy akár ezer fős foglalkoztatotti létszámot meghaladó cégek is a katát vették igénybe, ami a tisztességes piaci szereplőket és az államkasszát ért káron kívül azzal is járt, hogy a munkavállalók munkaügyi védelme megszűnt.

Nem gyárt több laptopot a Toshiba

A Toshiba 35 éven át volt jelen a laptopok piacán és ugyan az elmúlt években már nem számított nagyágyúnak, ennek ellenére az egyik legmegbízhatóbb cég volt ezen a területen. A kivonulás két évvel ezelőtt kezdődött, amikor eladták a vállalat 80 százalékát a Sharpnak 36 millió dollárért, most pedig a fennmaradó 20 százalékot is.

IllusztrációForrás: Origo

Ezzel a Toshiba laptopokat készítő részlege, a Dynabook, teljes mértékben a Sharp tulajdonába került.

Az Apple és a Tesla is feldarabolja a részvényeit

Az Apple az elmúlt negyedévben rekordnak számító 59,7 milliárd dolláros bevételről jelentett, vagyis a járvány sem volt komoly hatással a cég működésére. A vállalat árfolyama az utóbbi időben a jó eredmények hatására folyamatosan emelkedik, ezért a cég augusztus 24-én negyedelni fogja a részvényeit.

IllusztrációForrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

A Tesla ugyancsak a magas árfolyam miatt szintén bejelentette, hogy augusztus 28-án öt részre tördeli a vállalat értékpapírjait. Az elemzők szerint emiatt komoly volatilitás is jöhet augusztus 31-étől, amikor az új részvényekkel megkezdődik a kereskedés.

Jelenlegi formájában megszűnik a 20th Century Fox

A Disney nagy átszervezési hullámának keretében több fontos, a tulajdonában lévő márkát is átalakít. Ezzel pedig véget ér a 20th Century Fox stúdió 85 éve tartó nagy korszaka is, amely a jövőben 20th Century Studios néven folytatja majd a működését.

IllusztrációForrás: --

A médiaóriás a 20th Century Fox átszervezése mellett más márkákhoz is hozzányúl. Az ABC Studios és az ABC Signature Studios ABC Signature néven folytatja majd a munkát, míg a Fox 21 Television Studios pedig Touchstone Televisionként működik majd.