Rekordot ért el az üresen álló manhattani bérlakások száma: egy év alatt több mint kétszeresére nőtt, és ezzel 14 éves csúcsra ugrott a ki nem használt apartman-állomány New York üzleti és kulturális központjában.

Manhattan március és április folyamán ürült ki, amikor a járvány miatt sokan hazaköltöztek bérleményeikből, tudva, hogy valószínűleg hetekre-hónapokra búcsút kell mondaniuk szokott életvitelüknek, munkába járásuknak. Az ingatlantulajdonosok akkor azt gondolták, a bérlők július és augsztus folyamán elkezdnek visszaszállingózni, de most úgy tűnik, az ingatlanpiac a vártnál lassabban billen helyre New Yorkban - összegzi a CNBC egy friss ingatlanpiaci jelentés megállapításait.

Manhattan felhőkarcolói New Jersey irányából: csak lassan térnek vissza a lakásokba a bérlőkForrás: AFP/Angela Weiss

Augusztusra valamennyivel 13 ezer fölé emelkedett a kiadó ingatlanok száma, ami rekordot jelent az elmúlt 14 évben, azóta, hogy rendszerezett adatgyűjtés folyik a világ egyik legnagyobb és legdrágább ingatlanpiacáról.

Az adatok szerint - ezzel fedésben - az újonnan megkötött bérleti szerződések száma is visszaesett, egy év alatt 23 százalékkal.

Júliusban a bérleti díjak egy évtized legnagyobb átlagos csökkenését produkálták, 10 százalékot. Emellett a bérbeadók átlagosan 1,7 hónap ingyenes bérletet kínálnak a bérlőknek, hogy ezzel megpróbálják őket az üres lakásokba csalogatni.

A jelentés kiemeli: július és augusztus hagyományosan az év legforgalmasabb hónapjainak számítanak a manhattani lakásbérleti piacon, ez azonban idén megváltozott. Úgy tűnik, egyelőre még mindig többen költöznek ki New York központjából, mint ahányan vissza.

Járókelő a Wall Street híres bikája előtt (2020 április felvétel)Forrás: AFP/2020 Getty Images/Bruce Bennett

Ugyanakkor a manhattani apartmanok bérleti díjai még mindig nem nevezhetők olcsónak. Egy két hálószobás ingatlan átlagos bérleti díja 4620 dollár, azaz nagyjából 1,4 millió forint, ez csökkent most statisztikailag 10 százalékkal. A bérbeadók és közvetítők most a lakások mellé járó több extra juttatással, például ajándékutalványokkal, ingyenes takarítási szolgáltatásokkal próbálják meggyőzni a bérlőket a be- illetve a visszaköltözésről.

A jelentés kiemeli: a manhattani ingatlanpiac egyelőre késlekedő talpra állása nem pusztán a bérbeadók problémája. Ha azoknak ugyanis nem származik jövedelmük a lakásokból, akkor nem tudják megfizetni az ingatlanadót sem, ami pedig New York városának egyik legfontosabb bevételi forrása.