Ezekből az iparágakból kerül ki a legtöbb milliárdos

Horizontal SEATED HEADSHOT
US Microsoft founder, Co-Chairman of the Bill & Melinda Gates Foundation, Bill Gates, poses for a picture on October 9, 2019, in Lyon, central eastern France, during the funding conference of Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria. - The Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria on October 9, 2019, opened a drive to raise $14 billion to fight a global epidemics but face an uphill battle in the face of donor fatigue. The fund has asked for $14 billion, an amount it says would help save 16 million lives, avert "234 million infections" and place the world back on track to meet the UN objective of ending the epidemics of HIV/AIDS, tuberculosis and malaria within 10 years. (Photo by JEFF PACHOUD / AFP)
Vágólapra másolva!
Egyes iparágak sokkal több tehetős embert termelnek ki, mint mások. Sokan az élelmiszer- és italágazatban lettek sikeresek, míg mások az ingatlaniparban váltak gazdaggá. A Business Insider összeszedte, hogy kik az egyes iparágak mágnásai.
Vágólapra másolva!

Az üzletemberek sok különböző ötletből tudtak több milliárd dolláros vállalkozást felépíteni, de egyes területeken ez még könnyebben sikerült.

A Wealth-X kutatócég a világ minden tájáról, több ezer tehetős ember vagyona alapján tekintette át, hogy hogyan szerezték meg a több mint egymilliárd dolláros (mintegy 294 milliárd forintos) nettó vagyonukat.

Ezek az iparágak a Wealth-X adatbázisában szereplő milliárdosok háromnegyedét (76,5 százalékát) fedik le.

A fennmaradó vagyonosok az ezeken kívüli iparágakban tettek szert a jövedelmükre.

1. Bankügy és pénzügyek

A legtöbb milliárdos, talán nem meglepő módon, a banki és pénzügyi iparágban lett sikeres. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank vezérigazgatója a gazdag emberek azon egyötöde - pontosabban 19,8 százaléka - között van, akiknek a vagyona meghaladja az 5 millió dollárt.

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank vezérigazgatója Forrás: AFP/2016 Getty Images/Win Mcnamee

2. Ipari konglomerátumok

Warren Buffett 72,7 milliárd dolláros vagyonát sokféle üzleti vállalkozásba fektette be, ideértve a Geico biztosítót és a Dairy Queen gyorséttermi láncot is, a Berkshire Hathaway konglomerátumban.

3. Ingatlan

A Wealth-X szerint a gazdag emberek 7,6 százaléka keresett pénzt az ingatlanszektorban. Stephen Ross a 7,6 milliárd dolláros nettó értékű vagyonával a leggazdagabb amerikai ingatlanfejlesztő 2019-ből.

4. Étel- és ital üzletág

A Wealth-X adatai alapján a gazdag emberek 5,7 százaléka lett sikeres az élelmezés területén. Daniel Lubetzky például 1,2 milliárd dolláros vagyonra tett szert bárok és egyéb vendéglátó üzletek számára gyártott termékek értékesítéséből.

5. Egészségügy

A Wealth-X szerint a gazdag embereknek egy másik 5,7 százaléka szerzett több, mint 5 millió dolláros vagyont az egészségügyi ágazatban. A leggazdagabb milliárdos ebből az üzletágból Ernesto Bertarelli, 18,1 milliárd dolláros nettó értékű vagyonnal, mely a Serono gyógyszergyárban fennálló részesedéséből származik.

6. Feldolgozóipar

Az igazán tehetős emberek 5,6 százaléka szerezte vagyonát a feldolgozóiparból. Ide tartozik például Diane Hendricks üzletasszony, aki 7,8 milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze az ABC Supply nevű cégével például tetőfedő anyagok vagy ablakok gyártásával.

7. Technológia

Ennek az iparágnak a vagyonosai gyakran megfordulnak a sajtótermékek címlapjain is. Olyan milliárdosokat, mint Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy Larry Page, valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, bár a Wealth-X adatai alapján

viszonylag kevés ember lett gazdag a technológiai vállalkozásokból.

Azon vagyonos emberek aránya, akik a Wealth-X szerint 5 millió dollárt meghaladó nettó értékű vagyonnal rendelkeznek a technológiai iparágból, mindössze 5,6 százalék.

Bill Gates Forrás: AFP/Jeff Pachoud

8. Nonprofit és egyéb társadalmi szervezetek

A Wealth-X adatai alapján a különösen gazdag emberek több mint 4,9 százaléka dolgozik teljes munkaidőben nonprofit szervezeteknél. Természetesen ők nem ebben az iparágban keresték meg a pénzüket, hanem más iparágakban gazdagodtak meg, mint például Bill és Melinda Gates. A mostani jelenlétük ebben az iparágban inkább a filantróp oldalukat erősíti, mellyel a vagyonuk egy részét használják fel mások megsegítésére.

9. Vendéglátás és szórakozás

A vagyonosok 4,5 százaléka gazdagodott meg a vendéglátásban és a szórakoztatóiparban.

A korábbi utcai előadóművész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített fel montreali székhelyű cirkuszcsoportjával Cirque du Soleil néven, mindössze egymillió dolláros támogatással kezdve meg az üzletet - a vállalat nemrégiben a koronavírus-járvány következményei miatt, csődvédelmet volt kénytelen kérni.

10. Textilipar, ruházat és luxuscikkek

A divat a milliárdosok egyik legritkább területe, mindössze 4,3 százalékuk tudott ebben az iparágban jelentősebb vagyont felhalmozni. Akiknek viszont sikerült, azok rendkívül gazdagok lettek. A világ 15 leggazdagabb emberéből kettő - a Louis Vuitton tulajdonosának elnöke, Bernard Arnault és a Zara társalapítója Amancio Ortega - ebből az iparágból érkezett.

Forrás: Businessinsider.com