Kína kiterjeszti a digitális jüan tesztelését

yuan, jüan, valuta
A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a bank in Nantong city, east China's Jiangsu province, 24 July 2018. China's yuan weakened against the dollar on Friday (27 July 2018), breaching the key 6.8 per dollar level, dragged lower by a weaker midpoint and fears of further depreciation amid Sino-U.S. trade tensions. Large state-run banks offering dollars in the yuan forwards market, however, helped the renminbi pare some of its earlier losses by midday, although the yuan is set for its seventh week of losses - its longest losing streak since November 2015. Major Chinese state banks were seen swapping dollars for yuan in the forwards markets as they had the previous day, two traders said. Their operations dragged one-year tenor dollar/yuan swap points down into negative territory.
Vágólapra másolva!
Kína újabb jelentős lépést tett a saját digitális fizetőeszközének széleskörű bevezetése felé. A Kereskedelmi Minisztérium ugyanis bejelentette, országosan kiterjesztik a digitális jüan tesztelését több nagyvárosra.
Vágólapra másolva!

Kína kiszélesíti a digitális jüan pilot programját, és a következő időszakban több nagyvárosban is tesztelik a virtuális fizetőeszköz működését – jelentette be a kínai Kereskedelmi Minisztérium. Ezzel a tesztprogram már lefedi Kína leggazdagabb tartományainak többségét, beleértve a fővárost, Pekinget, a közeli Tiencsint, Hopej tartományt, a gazdag déli partvonalat, Kuangtung tartományt, valamint a Hongkong és Makaó közvetlen szomszédságában található városokat.

Ezzel együtt a szegényebb középső és nyugati térségek egyes régióit is bevonják a tesztelésbe, ahol megvannak a megfelelő követelmények – tette hozzá a minisztérium.

A program célja, hogy a városok és régiók bevonásával javítsák a digitális jüan funkcionalitását.

Mindez pedig jelentős előrelépés Kína nagy terve, a szuverén digitális fizetőeszköz országos bevezetése felé. A kínai központi bank idén májusban hozta nyilvánosságra a terveit arra vonatkozóan, hogy a 2022-es téli olimpiai játékok időszakára már éles üzemben működne a digitális jüan.

Jövőre már jöhet a digitális jüan

A kínai központi bank nyilvánosságra hozta a digitális pénz kibocsátására vonatkozó terveit. A cél az volna, hogy a rendszer már gördülékenyen működjön a 2022-es téli olimpiára. Emellett az is segíti Peking célkitűzését, hogy a járvány felgyorsította az eltávolodást a fizikai készpénztől.

A tervek szerint a fizetőeszköz (amelynek egyelőre nincs hivatalos neve) egy különleges hibrid lenne, amely egyszerre bír a klasszikus pénz tulajdonságaival, de az olyan virtuális fizetőeszközökre is hasonlítana, mint a bitcoin vagy a Facebook által fejlesztett (illetve most parkolópályán álló) libra – melyek között szintén komoly különbségek vannak.

Ezzel együtt a végső terv az volna, hogy a digitális fizetőeszköz idővel teljesen felváltsa a készpénzforgalmat.

A jegybank terveinek májusi bejelentése már egyáltalán nem a nagyon távoli jövőről szól. A kínai központi bank ugyanis áprilisban bevezette a digitális fizetőeszközt négy nagyvárosban, a kormányzati dolgozók pedig ugyanebben a hónapban utasítást kaptak, hogy telepítsék a telefonjaikra azt az alkalmazást, amely lehetővé teszi a digitális fizetőeszköz átutalását. Emellett már olyan térség is volt, ahol az állami alkalmazottak utazási támogatásának felét digitális jüanban utalták át, így is tesztelve a rendszert.