Két óriás feszülhet egymásnak az óceán közepének édenkertjéért

Sex toys ban tiltás szexjátékok
Maldív-szigetek
Vágólapra másolva!
India azt tervezi, hogy "túlépíti" Kínát a Maldív-szigeteken, a földkerekség egyik legvonzóbb turisztikai célpontján. Peking az új selyemút-program részeként komoly potenciált lát a csodálatos szépségű szigetcsoportban, ám Delhinek jól felfogott érdekei fűződnek ahhoz, hogy rálicitáljon a kínaiakra nagy infrastrukturális fejlesztésekkel.
Vágólapra másolva!

India szerepet vállalna a Maldív-szigetek eddigi legnagyobb polgári célú infrastrukturális beruházásának megvalósításában. Az Indiai-óceán szívében nyugvó szigetvilágban azt tervezik, hogy a főváros, Malé, közvetlen összeköttetést kap a három szomszédos, Villingili, Gulhifahu, illetve Thilafushi nevű szigetekkel. Az autópályás híd hossza több mint 6,5 kilométer lenne, írja az Asia Times.

A fejlesztés alaposan átrajzolná a közel 1200 kisebb-nagyobb szigetből, illetve atollokból álló ország gazdasági viszonyait, különösen Malé körül.

A terv részét képezi India korábbi ígéretének, miszerint 100 millió dollárt (nagyjából 30 milliárd forintot) fektet be Malé városát a szigetország más térségeivel való összeköttetések javításába.

India emellett további 400 millió dollárt hitelez a Maldív-szigeteknek, hogy az egyik szigeten új ipari park, továbbiakon pedig kikötők épülhessenek.

A szigetcsoport egyik tagjáról készült légi felvétel Forrás: AFP/Photononstop/Photononstop/Marcel Jolibois

A Maldív-szigetek vezetése az utóbbi időben látványosan kereste Delhi figyelmét, különösen azt követően, hogy Narendra Modi indiai miniszterelnök a szomszédos országokkal való kiemelkedően jó kapcsolatokat nevezte a közelmúltban elsődlegesnek. Ebben persze szerepet játszik, hogy Kína látványos gazdasági terjeszkedésbe fogott az ázsiai térség szigetországaiban is, és India Peking erőteljes jelenlétét kívánja ezzel ellensúlyozni, ami Malénak láthatóan nincs ellenére. Nagyszabású kínai fejlesztés egyékbént már megvalósult a szigetországban is: 2018 augusztusában adták át a Sinamalé-hidat (korábbi néven: Maldív-Kína Barátság-híd), amely Malét két, keleti szigettel köti össze.

A Maldív-szigeteknek azért van stratégiai jelentősége mind Peking, mind Delhi szemében, mert bár az óceáni ország szárazföldi területei aprócskának számítanak,

a szétszórtan elhelyezkedő szigetekhez jelentékeny területű kizárólagos használatú felségvíz tartozik, annak halászati jogaival együtt.

India pedig a Maldív-szigetek legközelebbi, egyben jelentős "szomszédja", mintegy 500 kilométerre a tengeri országtól.

Malé utcaképe egy átlagos délutánon, a járvány előtti időkből Forrás: Lantos Gábor

A két kormány nemrégiben arról is megállapodott, hogy egyszerűsítik országaik állampolgárai számára a beutazást a másik államba: az indiai és a maldív-szigeteki légi utasok mentesülnek a Covid-19-hez kapcsolódó további korlátozások alól, ha egyébként eleget tesznek azoknak az egészségügyi ajánlásoknak, amelyek betartását a járvány visszaszorítása érdekében kérik az emberektől.

A nagy infrastrukturális beruházások rendkívül sokat jelentenének a szigetországnak, hiszen munkahelyeket hoznának létre, elősegítenék a turizmus fejlődését valamint Malé térségében az iparosodást.

A bevételeinek jelentős részét a beutazó turizmusból szerző Maldív-szigetek számos pénzügyi nehézséggel kell hogy szembenézzen most a világjárvány miatt, a Világbank közlése szerint gazdasága idén 11-14 százalékkal is zsugorodhat.