A Facebook egyik leányvállalata Oregon állam partjainál a vízben hagyta a korábban egy fúrás során használt felszereléseket, eltört csöveket és a fúrásokhoz használt gélszerű segédanyagot. Ez viszont a különböző zöld szervezetek szerint rendkívül káros a környezetre, ezért azt akarják, hogy a Facebook távolítsa el azokat, vagy fizessen a tárolásért.

A Facebook akkor hagyta ott a fúráshoz használt anyagokat Oregon partjainál, amikor egy telekommunikációs kábelt készítettek elő. Ezt követően két hónapig nem is értesítették a hatóságokat arról, hogy a felszerelés ott maradt.

Nemrég azonban a vállalatot hivatalosan is értesítették arról, hogy 30 napjuk van arra, hogy megállapodjanak Oregon állammal a kártérítés összegéről és 180 napot kaptak arra, hogy eltakarítsák a hátrahagyott felszereléseket, vagy engedélyt kérjenek arra, hogy ott tarthassák őket.

A vállalat kábelfektetéshez használt eszközei április 28. óta vannak a tenger mélyén közel Oregon partjaihoz.

A felszerelést a Jupiter kábel fúrásához és letételéhez használták, amely széles sávú internetet visz a Fülöp-szigetekre és Japánba. A projektben a Facebook és az alvállalatai mellett többek között az Amazon és a SoftBank is részt vesz.

IllusztrációForrás: AFP/Ander Gillenea

Most azonban Oregon állam felszólította a céget, hogy rendezzék a hulladék helyzetét, amennyiben folytatni szeretnék a munkálatokat. A projektnek egyébként hivatalosan május 5-én kellett volna elkészülnie, azonban április 28-án eltört egy fúrófej, emiatt csak jövőre tudják befejezni a munkálatokat.