A tavalyi évben több volt a hosszú hétvégék és a munkaszüneti napok száma, mint idén. 2020-ban sok ünnepnap esik hétvégére, így kevesebb, úgynevezett naptári hosszú hétvége adódik az évben. Ez a tendencia 2021-ben is folytatódni fog. Megmutatjuk, hogy mikor, mennyi és hány napos hosszú hétvége lesz jövőre, és ez milyen munkarendi változásokkal jár majd.

Az ünnepnapok optimális kihasználásával jövőre akár 23 nap pihenés is lehet mindössze 13 nap szabadság kivételével, vagy egy másik felállásban, 16 nap pihenés is megoldható 8 szabadnappal.

Az év egyébként máris egy hosszú hétvégével kezdődik majd, hiszen január 1-je péntekre esik. Ezt követően viszont legközelebb már csak március 15-én lesz három napos hétvége, mivel az év első nemzeti ünnepnapja hétfőre esik.

Áprilisban nagypéntek és a húsvét hétfő hozza el az első és egyben utolsó négynapos hétvégét. Április 2-án lesz nagypéntek, az ünnep április 4-e, húsvét hétfőjével zárul.

IllusztrációForrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Május 1-je 2021-ben szombatra esik, ezért jövőre nem lesz külön szabadnap, de a hónap végén, Pünkösd hétfővel (május 24.) együtt három napot lehet majd pihenni.

Augusztus 20. a következő évben péntekre esik, ezt követően viszont egészen november 1-jéig kell majd várni egy újabb hosszú hétvégére, mivel október 23., az utolsó nemzeti ünnepünk, ezúttal szombatra esik.

November 1-je hétfő, így mindszentek alkalmával is három napot lehet pihenni.

Legközelebb december 24-én lesz pihenőnap, ez péntek, azonban 25-e és 26-a is hétvégére esik, valamint 2022 január 1-je is egy hétvégi nap, szombat. Ebben az időszakban 5 szabadnap árán pihenhetünk egybefüggően 8 napot.

A vonatkozó rendelet alapján, december 24-et előzetesen, december 11-én kell majd ledolgozni.

A leghosszabb, az arányokat tekintve optimális szabadnap felhasználás az említett tavaszi időszakhoz kapcsolódik, amikor március 13-tól szabadságra menve és április 6-án visszatérve a munkába, hosszú heteket lehet egybefüggően pihenni. Így aki teheti, 23 napot tud egybefüggően pihenni 13 szabadnap felhasználásával.

Szintén jó lehetőség a március 27. és az április 11. közötti időszak. Ebben az esetben 16 nap pihenésért cserébe kell 8 szabadnapot elhasználni az éves szabadságkeretből.