Jó minőségű lehet az idei csemegekukorica-termés

ÉVSZAK FOTÓ FOTÓTÉMA haszonnövény kukorica NÖVÉNY nyár zöldség magyar mezőgazdaság Magyarország
Hajdúszovát, 2019. augusztus 7. Egy érett cső. A hajdúszováti- szepesi útfélen lévő ültetvényen speciális kombájnnal takarítják be az érett csemege kukoricát, ami konzervgyári feldolgozásra kerül. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Átlaghoz közeli, 500 ezer tonna körüli, jó minőségű termés várható idén csemegekukoricából - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Vágólapra másolva!

Közleményük szerint a korai fajtákkal már megkezdődött a csemegekukorica betakarítása, amely idén a tavaszi aszály, majd a nagy esőzések miatt egy-másfél hetet tolódik. A NAK ismertette, hogy elmúlt években átlagosan 30-34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát, ez a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle, évente 500-600 ezer tonnát takarítanak be belőle. Másodvetésből idén kevesebb várható, azt az őszi időjárás, a korai fagyok megjelenése jelentősen befolyásolhatja.

A termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 10 ezer hektár feletti termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is több ezer hektáros ültetvények vannak.

A termőterület mintegy 70 százaléka öntözött, továbbá elterjedtek a szuperédes fajták, 70 százalékban azt vetnek

- tették hozzá.

Közölték:

a termés több mint felét a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel, emellett évről évre emelkedik a frissen vagy főtten értékesített csemegekukorica mennyisége is.

A hazai csemegekukorica-fogyasztás alacsony, személyenként 1-1,5 kilogrammot jelent, a frissáruként fogyasztott mennyiségről pontos adatok nem érhetők el.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Magyarország klimatikus és talajadottságai kitűnők a csemegekukorica-termeléshez, amely a magas termesztéstechnológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget.

A belföldön előállított csemegekukorica-termékek mintegy 95 százaléka export.

Magyarország a legtöbb konzervet Oroszországba és a Független Államok Közösségének országaiba, fagyasztott terméket Angliába és Németországba szállítja, de termékei eljutnak a világ szinte minden tájára.

Fagyasztott kukoricából az Egyesült Államokat követve a világ második legnagyobb exportőre, konzervkukoricában Magyarország és Franciaország a vezető európai exportőr

- írta a NAK.