A Neszmély-Dunaradvány kompot naponta 600 autós használhatja majd, ezzel 40 kilométeres kerülőt spórolva Szlovákia felé. A magyarországi oldalon a STRABAG alakítja ki az épületeket és a hozzájuk tartozó parkolót, a kompot a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerzi be.

A neszmélyi épület alapterülete 170 négyzetméter lesz, a létesítményben 100 négyzetméteres emeleti teraszt is kialakítanak majd a Neszmély-Dunaradvány komp magyarországi létesítményeinek fejlesztése során. A STRABAG a magyar oldalon 28 parkolóhelyet épít, a szlovák oldalon 9 helyet alakítanak ki - írja a Magyarépítők.hu.

A társaság az eredetileg becsült csaknem 1 milliárd forintos nettó ár helyett 849 millió forintért vállalta el a munkát. A fejlesztés költsége csaknem 1,8 milliárd forint, a beruházás 85 százalékát európai uniós forrásokból, 15 százalékát magyar és szlovák költségvetési forrásokból fedezik.

Az átkelő átadása után a túlnyomórészt magyar lakosságú Dunaradványba és térségébe Magyarországról 40 kilométeres kitérő kihagyásával lehet majd eljutni.