A koronavírus-világjárvány az elmúlt időszakban katalizálta a robotok és a mesterséges intelligencia alkalmazását: olyan ágazatokba vezették be digitalizációt, ahol korábban el sem lehetett képzelni. Ezek egyike a mezőgazdaság, és azon belül a paradicsom betakarítása. 

Egy bostoni startup, a Root AI jelentős mennyiségű tőkét kapott terménybetakarító robotjai fejlesztésére. A First Round Capital, illetve az Outsiders Fund több befektetője összesen 7,2 millió dollárt invesztált bele a fejlesztésekbe, amivel a startup tőkéje 9,5 millió dollárra nőtt - írja a magyarmezogazdasag.hu.

Más vállalkozások is belevágtak betakarító robotok fejlesztésébe, mivel ez a szektor állandó munkaerőhiánnyal küzd, viszont nagy nyereséggel kecsegtet.

A Root AI Virgo nevű robotját az különbözteti meg a többitől, hogy képes alkalmazkodni, míg más robotokat csak egy termesztett növényre specializálták.

Az első kereskedelmi változatok a paradicsomszüretelésre koncentrálnak majd, későbbi szoftverfrissítések segítségével pedig más növényekkel is elboldogul majd a robot.

A Root AI robotjai bár egyelőre csekély mennyiségben, de több helyen is tevékenykednek. Eddig két egységet állítottak fel a kaliforniai földeken, és még az idén további robotok szállítását tervezik amerikai és kanadai gazdaságokba, ezzel is tartva a lépést a világjárvány miatt folyamatosan növekvő kereslettel.