Így mentenék meg a forró autóban felejtett kisgyereket

Actions Age Asia Auteurs Baby Car Child Child Seat Europe France From 3 To 8 Months Geography Godong Look Minor Paris Paris-ile-de-france People Road Transport Safety Seat Belt Sleeping Transport HORIZONTAL
France, Paris, Baby sleeping in car seat
Vágólapra másolva!
Az elektromos autókat gyártó Tesla jóváhagyást kért az egyesült államokbeli Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC) egy olyan érzékelő eszköz forgalomba hozatalára, amely segíthet megakadályozni, hogy a gyermekek a bezárt, meleg autóban maradjanak.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai gyártó egy milliméteres hullámtartományban dolgozó radarkészüléket fejlesztett ki négy adó- és három vevőantennával, mely a jelenlegi szabályok által megengedettnél nagyobb teljesítményszinten működik. A Tesla szerint a milliméteres hullámtartományú radartechnológia előnyösebb más érzékelő rendszerekhez, mint például a kameraalapú vagy az üléshez kapcsolt utasérzékelő rendszerekhez képest.

A radaron alapuló rendszer felismeri az utastérben levő gyermeket, még akkor is, ha be van takarózva, továbbá képes megkülönböztetni a gyermeket és az ülésen hagyott tárgyakat, ezzel csökkentve a hamis riasztások valószínűségét.

Emellett olyan emberi jellegzetességeket is be tud azonosítani, mint például a légzés és a pulzus, melyet a kamerák, vagy az ülésérzékelők nem képesek felismerni.

A Tesla érzékelő rendszere felismeri a felmelegedett autóban hagyott gyermeket (illusztráció) Forrás: Photononstop/Sebastien Desarmaux/Godong

A készülék abban is az utasok segítségére lehet, hogy attól függően vezérelje a légzsák működését egy esetleges baleset esetén, hogy az ülésben felnőtt vagy gyermek utazik. A cég szerint a rendszerük sokkal hatékonyabban működik, mint a jelenlegi súlyalapú, ülésérzékelős rendszerek. Sőt, azt is pontosabban meg tudja határozni, hogy mikor kell figyelmeztetni az utast a biztonsági öv bekapcsolására.

Az autópályák közlekedésbiztonsági igazgatóságának adatai szerint

az elmúlt két évben évente több mint 50 gyermek halt meg felforrósodott autókban.

Ezek 54 százaléka azért történt, mert a szülő elfeledkezett arról, hogy gyermekét a kocsiban hagyta.

Forrás: Reuters.com