Warren Buffett nem hibázott, elképesztő vagyont keresett az Apple-részvényekkel

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Warren Buffett régi nagy rajongója az Apple-nek, és a vállalatán keresztül komoly vagyont is szerzett az iPhone gyártójának részvényeivel. A Berkshire Hathaway mindössze négy év alatt megkereste a papírral az Apple teljes 2009-es piaci értékét.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt négy évben igen jó üzletnek bizonyult, hogy Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway alaposan bevásárolt Apple részvényekből. 2016 óta ugyanis az Apple papírok annyit hoztak, mint az iPhone gyártójának teljes 2009-es piaci értéke – írja a Business Insider.

A legendás amerikai befektető cége összesen 35 milliárd dollárt költött arra, hogy nagyjából 245 millió darab Apple részvényét vegyen 2016 és 2018 között. Ezzel a Berkshire-nek 5,7 százalékos részesedése van a technológiai óriásban, amely egy néhány nappal ezelőtti záróáron 122 milliárd dollárt ért.

A Berskhire tehát összesen 87 milliárd dolláros profitot nyert a befektetésen, ami önmagában is hatalmas összeg, de még látványosabb, ha azt nézzük, hogy majdnem annyi, mint az Apple teljes piaci értéke volt 2009 márciusában.

Nem sokáig maradhat egyedül az Apple a 2000 milliárdos cégek klubjában

Az Apple részvénye lendületesen emelkedett az elmúlt hónapokban, aminek köszönhetően a vállalat a a múlt héten elérte a 2000 milliárd dolláros piaci értéket. Az Apple mögött azonban szorosan ott áll két másik technológiai óriás, amelyek hamarosan szintén beléphetnek ebbe az elitklubba.

Noha az Apple értéke a 2008-as válság idején lecsúszott 70 milliárd dollár alá, a későbbi masszív felívelés mára azt eredményezte, hogy a cég kapitalizációja nemrég átlépte a 2000 milliárd dolláros álomhatárt.

A Berkshire piaci értéke mindeközben mára 500 milliárd dollárra emelkedett (2000 októberében még csak 87 milliárd volt), ami Buffett számára is jelentős vagyongyarapodást hozott.

Az idén 90 éves guru személyes nettó vagyona 78 milliárd dollár.

Az Apple értéke azonban onnan nézve is kirívó, hogy csupán egy befektetést jelent a Berkshire 41 befektetésből álló portfóliójában – amely június végén több mint 200 milliárd dollárt ért.