Biztonságosak a diákok iskolai rajzeszközei

tanszer iskola gyerek tanuló suli Eloszlatjuk az elsősökben és szüleikben felmerülő félelmeket – Interjú egy alsós pedagógussal
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálaton ellenőrzött 21 különböző színes ceruza, tempera, krepp papír, színes rajzlap és fűzőlap mindegyike megfelelt az előírásoknak - közölte a tárca.
Vágólapra másolva!

A családok a napokban szerzik be azokat a tanszereket, amelyeket a diákok az egész tanévben használnak majd a kézügyességet fejlesztő kreatív foglalkozásokon.

Az iskolaszerek kiválasztásakor is kiemelt szempont a biztonság, a szeptemberi iskolakezdés előtti vizsgálatokat így a magyar gyermekek, fiatalok védelme indokolta

- írták a közleményben.

Az egészségkárosodás elkerülése érdekében a jogszabály szigorú határértékeket rögzít a vizsgált eszközök ólom-, kadmium- és réztartalmára. E fémeket a korábbi gyártástechnológiák során a színezékekben használták, az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma ezeket az anyagokat vizsgálta.

A 21 ellenőrzött színes ceruza, tempera, krepp papír, színes rajzlap és fűzőlap kivétel nélkül megfelelt a követelményeknek.

A vizsgálati eredmények tételes ismertetése a kormányzati honlapon olvasható - tették hozzá.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Az akkreditált labor 2017 óta minden évben ellenőrzi a tanszereket az iskolakezdés előtt. Az ideit is beleértve a legutóbbi három vizsgálat már semmiféle kifogásolnivalót nem talált a kreatív eszközökben.

A fogyasztóvédelem a továbbiakban is azon dolgozik, hogy a magyar iskolásokat, fiatalokat megóvja a vásárláskor csak ránézéssel meg nem állapítható veszélyforrásoktól.


Az ITM a nyár folyamán aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel járult hozzá a magyar családok biztonságos pihenéséhez, kikapcsolódásához. A tárca a továbbiakban is rendszeresen figyeli majd a tanszerek biztonságosságát az elért magas szint fenntartása, a gyerekek védelme érdekében - közölte az ITM.