Mégis megépülhet a sivatagi szuperváros

Szaúd-Arábia, Riyadh
Saudi Arabia, Riyadh, traffic on the King Fahad road
Vágólapra másolva!
Miután az elmúlt hónapokban felmerült annak lehetősége, hogy leállhat Szaúd-Arábia hatalmas okosváros projektje, most a szaúdi Energiaügyi Minisztérium bejelentette, beszáll az 500 milliárd dolláros beruházásba, hogy időben be lehessen fejezni Neom városának építését.
Vágólapra másolva!

A rijádi kormány elkötelezte magát a Neom nevű okosváros fölépítése mellett, miután tavasszal még arról szóltak a hírek, hogy a járvány miatt leállhat az 500 milliárd dolláros projekt. Nemrégiben azonban a szaúdi energiaügyi miniszter, Abdulaziz bin Salman a Reutersnek közölte, a tárca segítséget nyújt, hogy időben fölépülhessen a város.

Noha a miniszter nem közölt részleteket a projekt támogatásáról, kiemelte, föl kell szabadítani kapacitásokat ahhoz, hogy a gigaprojekt fölépüljön.

A Neom szimbolikusan is fontos a szaúdi vezetés számára, mivel ez a zászlóshajója a Vision 2030 néven futó átfogó stratégiának.

Neomot a tervek szerint kizárólag megújuló energiaforrásokból látják majd el elektromossággal, és a gazdasági zónaként is működő várost eredetileg 2025-re akarták befejezni – írja a Mining.com.

A szaúdi kormány extra támogatást biztosít a szuperváros felépítéséhez Forrás: AFP/Photononstop/Giuseppe Masci

A fejlesztést nehezíti, hogy Szaúd-Arábia rekord méretű, 29 milliárd dolláros költségvetési hiányt halmozott föl az idei második negyedévben, ahogy az olajbevételek 45 százalékkal csökkentek. A kiesések következtében a kormánynak vissza kellett fognia a kiadásokat és forgalmi adót kellett emelnie, hogy stabilizálja a gazdaságot. Szaúd-Arábia mellett egyébként más olajállamok is nehézségekkel küzdenek. Kuvaitban például nemrég jelentették be, hogy komoly problémák adódhatnak, ahogy az ország kezd kifogyni a készpénzből.

Mindazonáltal a Neom-projekt korábbi vezérigazgatója, Klaus Kleinfeld, még 2018-ban úgy nyilatkozott, „lehengerlő" lelkesedés mutatkozik a befektetők felől, akik érdekeltek abban, hogy finanszírozzák a projektet.

Kleinfeldet azóta viszont már leváltották, és a projekt vezetője Nadhmi Al-Nasr lett, és a befektetői lelkesedés is alábbhagyott.

A minisztérium támogatása tehát valószínűleg kulcsfontosságú lesz a terv megvalósításában.