Történelmi csúcs nyitáskor a New York-i tőzsdén az S&P 500-ban

Wall Street seen quite due to Coronavirus pandemic Charging Bull Statue,Financial district New York,New York City  USA koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség tőzsde Wall street
NEW YORK, USA - MARCH 29: Charging Bull Statue is seen lonely at the Financial District in New York City, United States on March 29, 2020. New York is ranked as one of the largest International Financial Centres ("IFC") in the world, now seen so quiet due the Covid-19 pandemic. Tayfun Coskun / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Történelmi csúcson nyitott az S&P 500-as tőzsdeindex New Yorkban kedden, miután a befektetők optimizmusát tovább erősítette, hogy az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi főtárgyalói telefonon beszéltek és megerősítették a januárban aláírt kereskedelmi részmegállapodás betartása melletti elkötelezettségüket.
Vágólapra másolva!

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe és az S&P 500-as mutató egyaránt 0,14 százalékos pluszban indította a kereskedést, míg a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója enyhe, 0,08 százalékos mínuszban nyitott.

A vállalati hírek közül kiemelkedik az a bejelentés, hogy az Apple részvényfelaprózása miatt megváltoztatják a Dow Jones ipari átlagot alkotó kosarat.

A 30 vállalat közül kikerül

  • az Exxon Mobil,
  • a Pfizer és
  • a Raytheon Technologies,

a helyükre pedig

  • a Salesforce.com,
  • az Amgen és
  • a Honeywell International kerül be.

Az indexbe 1928-ban még Standard Oil néven bekerült Exxon Mobil távozásával a Chevron maradt az egyetlen energetikai vállalat a kosárban.

A hangulatot a Covid19 betegség hatásos kezelésével kapcsolatos pozitív hírek mellett jelentősen javította az a bejelentés, hogy Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselő, Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes megbeszélést tartott, május eleje óta először hivatalosan.

A kínai fél konstruktívnak nevezte az egyeztetést, Washingtonban pedig előrelépésről beszéltek, és mindkét fél azt ígérte, hogy megteszik a szükséges lépéseket a megállapodás sikerének biztosítására.

Eredetileg augusztus 15-re harangozták be a főtárgyalók egyeztetését, de előtte egy-két nappal váratlanul elnapolták a megbeszélést. Ez növelte azokat a félelmeket, hogy a megállapodás összeomlóban van az amerikai-kínai feszültségek éleződése miatt.

A Wall Street ikonikus bikaszobra Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

London kivételével a nagy nyugat-európai tőzsdéken is emelkednek a mutatók.

Kedd délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,27 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,54 százalékos, a párizsi CAC-40 0,90 százalékos, az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül pedig az EuroStoxx50 0,75 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1838 dollárt adtak, 0,41 százalékkal gyengült az amerikai fizetőeszköz. A jenhez képest azonban 0,33 százalékkal erősödött a dollár, 106,31 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,49 százalékos pluszban, 46,32 dolláron, a WTI pedig 1,78 százalékos nyereségben, 43,38 dolláron forgott fél négy körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,51 százalékkal, 1922,75 dollárra, a decemberi szállítású aranyé pedig 0,27 százalékkal, 1933,80 dollárra süllyedt a New York-i árupiacon.

Hétfőn emelkedéssel zártak a New York-i tőzsdeindexek: a Dow Jones ipari átlag 1,35 százalékkal, 28 308,46 pontra, hathavi csúcsra, az S&P 500-as index 1,00 százalékkal, 3431,28 pontra, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,60 százalékkal, 11 379,72 pontra kúszott fel. Utóbbi két index történelmi csúcson zárt.