A kínai milliárdos, Jack Ma mobilfizetési vállalata, az Ant Group megdöntheti a Saudi Aramco olajóriás rekordját, és a történelem legnagyobb részvénykibocsátását hajthatja végre.

A Jack Ma kínai technológiai milliárdos tulajdonában lévő Ant Group mobilfizetési cége hivatalosan is bejelentette a terveit, melyek szerint a hongkongi és a sanghaji tőzsdén hajtana végre részvénykibocsátást. Az üzlet eredményeként a vállalat piaci értéke 225 milliárd dollár lehet, azonban a lépés olyan mértékű tőkebevonást jelenthet, amely új világcsúcsot dönthet – írja a The Guardian.

A kettős részvénykibocsátás ugyanis összesen 30 milliárd dolláros tőkeemelést jelenthet, ami maga mögé utasíthatná a Saudi Aramco olajóriás kezdeti nyilvános kibocsátását (IPO), amely 2019 decemberében 25,6 milliárd dolláros tőkeemelést hozott a szaúdi állami vállalatnak.

Noha az Ant Group nem közölte hivatalosan sem az IPO idejét, sem a pontos méretét, a hírek szerint októberben jöhet a kibocsátás. Nagysága pedig a 200-300 milliárd dollár közé mért vállalati érték 15 százalékát teheti ki.

Az Alibaba egyik érdekeltsége idén lenyomhatja a Wall Street óriásbankjait

Ahogy az Origo is megírta, tőzsdére viszik a világ legnagyobb unikornis vállalatát, az Ant Groupot. Szakértők szerint a jelenleg 150 milliárd dolláros becsült értékkel rendelkező cég már 2020-ban maga mögé utasíthat néhány Wall Street-i bankot, legtöbbjük pedig azt várja, hogy ez lesz az idei év legnagyobb IPO-ja (első nyilvános részvénykibocsátás).

Az Ant Group mögött 33 százalékos tulajdonrésszel áll a Jack Ma alapította Alibaba e-kereskedelmi óriás. Az 55 éves üzletember egyébként a világ 21. leggazdagabb embere, nagyjából 53,5 milliárd dolláros nettó vagyonnal.

Az Ant Group a hivatalos tőzsdére lépési dokumentumokban közölte, az idei év első félévében 72,5 milliárd jüanos (10,5 milliárd dollár) bevételt ért el, ami közel 40 százalékos emelkedés volt a tavalyi év azonos időszakához képest. A nyereségnövekedés azonban ennél is lenyűgözőbb volt. A vállalat 21,9 milliárd jüanos nyeresége 12-szer több volt a tavalyi első félévhez képest, ami jól bizonyítja, hogy a társaság igen erősen profitált a koronavírus-járvány miatti bezárásokból.