Veszélyes, ha ebben süti a süteményeket

sütés
Vágólapra másolva!
A szlovén hatóság tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), hogy túl sok illékony szerves anyagot mutattak ki egy kínai sütőforma vizsgálata során - írja honlapján a hivatal.
Vágólapra másolva!

A Nébih jelenlegi információi szerint a kifogásolt terméket a www.topshopper.hu webáruházban értékesítették.

A termék adatai

Megnevezése: Szilikon sütőforma (Silicone cake baking mat)

Kiszerelés: 4 darabos szett műanyag tasakban

Származási ország: Kína

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak nem változtathatják meg az élelmiszer összetételét vagy érzékszervi tulajdonságait és nem veszélyeztethetik az emberi egészséget.

A Nébih kéri a vásárlókat, ne használják a terméket Forrás: Nébih

Mivel a szóban forgó termék nem felel meg maradéktalanul ennek a kívánalomnak, a Nébih kéri mindazokat, akik vásároltak a fenti azonosítókkal rendelkező sütőformából, hogy elővigyázatosságból ne használják azt élelmiszer készítésére.

Az illékony szerves anyagokról

A szilikonokból az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A migráció jelenthet kioldódást, de az illékony szerves anyagok (pl. sokféle sziloxán oligomer) a gázfázison keresztül is átjuthatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

A kérdéses szilikon tortaforma vizsgálatát a használatnak megfelelő magas hőmérsékleten végezték, a szlovén hatóság által mért illó szerves anyagok pontos összetétele azonban egyelőre nem ismert.