Így segítették az online pénztárgépek a járvány miatti gazdaságvédelmet

online kassza online pénztárgép
Budapest, 2014. szeptember 18. Pénztárgép a legegészségesebb iskolabüfének járó díjat elnyert Móricz Zsigmond Gimnázium büféjében 2014. szeptember 18-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Augusztus közepén már többször csengetett a pénztárgép a nagy áruházláncokban, a kisebb élelmiszerboltokban, a piacokon, a dohányboltokban és a gyógyszertárakban is, mint tavaly – írja Izer Norbert adóügyi államtitkárra hivatkozva a Magyar Nemzet. Az államtitkár az online pénztárgépek adatait ismertetve összességében úgy fogalmazott: a kereskedelemben és a vendéglátásban – az adatok szerint – az újranyitás után egyre inkább élénkül a kereslet. Úgy vélekedett: a forgalomnövekedés, a béremelkedés, a munkahelyek számának alakulása és az ütemesen érkező állami bevételek együtt azt mutatják, hogy hatékony volt a válságkezelés.
Vágólapra másolva!

Az online pénztárgépekről rendszerint a feketegazdaság elleni hatósági fellépés kapcsán esik szó, pedig a 2014 óta rendszerben lévő kasszák másra is alkalmasak. A pénztárgépek ugyanis állandó kapcsolatban állnak az adóhivatallal, így naponta, de akár óránként nyomon követhető a kereskedelem, a vendéglátás egy-egy szeletének forgalma, vagy éppen az ágazatok teljes, országos teljesítménye.

A koronavírus okozta válság kezdeti időszakában igen fontos kérdés volt, hogy a kormány hiteles és az adott pillanat folyamatait bemutató adatokhoz jusson a gazdaság állásáról.

"Ilyen formán az online pénztárgépek alapvető szerepet játszottak a gazdaságvédelmi intézkedések meghozatalában" – mondta a lapnak az adóügyi államtitkár. A válságkezelés csak akkor lehet sikeres, ha az adóügyi és más könnyítések illeszkednek a krízis súlyához. Könnyen belátható, hogy ha az állami segítség kisebb a szükségesnél, akkor eredménytelen lesz, ha viszont túlzó, úgy a költségvetést érintheti rosszul, felborulhat az egyensúly.

Illusztráció Forrás: MTI/Beliczay László

Az adóügyi államtitkár szerint az adatok mindenképpen biztatók, azt mutatják ugyanis, hogy a magyar gazdaság egyik legfontosabb mozgatórugója, a belső fogyasztás, ha nem is zökkenőmentesen, de kimászik a gödörből. Izer Norbert megjegyezte: a vállalkozások forgalmának emelkedése mellett a munkahelyek száma is kezd visszakapaszkodni a korábbi szintre, és a bérek növekedése is tovább tart idehaza.