Az Amazon vezér nettó vagyona átlépte a 200 milliárd dolláros álomhatárt. Ezzel Jeff Bezos az első olyan ember, aki elérte ezt a szintet. Bezos ráadásul 75 milliárddal gazdagabb, mint a második helyen álló Bill Gates.

Elképesztő mértékben gyarapodott Jeff Bezos, az Amazon alapítójának vagyona az elmúlt években. A cégvezér vagyonát elsősorban az Amazon részvényei teszik ki, és mivel a vállalat papírja nagyot ralizott, Bezos először 2017-ben lett a világ leggazdagabb embere, majd 2018-ban a vagyona átlépte a 150 milliárd dollárt – írja a CNBC.

Az Amazon részvényei áprilisban új rekordot ért el, miután példa nélküli kereslet mutatkozott a fogyasztók részéről, ahogy a koronavírus-járvány miatt megnőtt az online vásárlás iránti igény. Ennek következtében az Amazon piaci értéke több százmilliárd dollárral nőtt, a cég befektetői pedig több mint 86 százalékos hozamot könyvelhettek el.

Jeff Bezos az első, akinek a vagyona átlépte a 200 milliárd dollártForrás: AFP/Getty Images/Matt Winkelmeyer

Szerdáig az Amazon értéke 1700 milliárd dollár volt, és a jelenlegi trendek alapján minden esélye megvan arra, hogy az Apple teljesítményéhez hasonlóan elérje a 2000 milliárd dolláros értéket.

A megnövekedett keresletet figyelembe véve nem meglepő, hogy az Amazon kiugróan erős második negyedévet produkált. A vállalat bevétele 88,9 milliárd dollár volt, és még úgy is a várakozásnál jobb profitot sikerült elérni, hogy több milliárd dollárt kellett költenie különböző beruházásokra a járvány miatt.

Bezos vagyona egyébként valószínűleg már jóval korábban átlépte volna a 200 milliárdos álomhatárt, de a válása jelentősen visszavágta az összvagyonát. Bezos volt felesége, MacKenzie Scott ugyanis hirtelen a világ leggazdagabb nője lett, miután a válással 4 százaléknyi Amazon-részesedéshez jutott, amely akkor 37 milliárd dolláros vagyont jelentett. Szerdán Scott személyes nettó vagyona elérte a 66 milliárd dollárt.