Nyáron a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelten ellenőrzi a mezőgazdasági idénymunkások foglalkoztatását. Az elmúlt időszakban több helyszíni ellenőrzést is tartottak Békés megyében a NAV munkatársai, és szinte mindenhol feketemunkásokat találtak.

Egyik esetben egy olyan őstermelő telephelyén jártak a pénzügyőrök, akinél munkavégzés közben három be nem jelentett alkalmazottat találtak.

Az ellenőrzés nem volt véletlen, mert a férfi egyik két tonnás görögdinnye szállítmányát korábban megállították Szolnoknál a NAV munkatársai. A sofőrnél nem volt számla, menetlevél, és a fuvarról EKÁER-bejelentés, ezért a telephelyen folytatódott a vizsgálat.

Az ott lévő járművek menetleveleiből már a helyszínen megállapították a pénzügyőrök, hogy többeket is feketén foglalkoztat az őstermelő, mert a rendelkezésére álló adatok szerint július óta nem volt bejelentett alkalmazottja.

A feketén foglalkoztatók jelentős bírságra számíthatnak a NAV-nál (a kép illusztráció)Forrás: MTI/Balázs Attila

Egy másik esetben 13 főt találtak a pénzügyőrök gazolás közben egy termőföldön, akik bejelentését szintén elmulasztotta az őket alkalmazó őstermelő.

A be nem jelentett foglalkoztatottak miatt akár egymillió forint mulasztási bírságra is számíthat mindkét őstermelő. Emellett az EKÁER-bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint a fekete foglalkoztatás miatt további ellenőrzések jöhetnek.

Forrás: Nav.gov.hu