Bemutatjuk a világ tíz legjobban kereső sportolóját

Cristiano Ronaldo
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts during the Italian Cup (Coppa Italia) semi-final second leg football match Juventus vs AC Milan on June 12, 2020 at the Allianz stadium in Turin, the first to be played in Italy since March 9 and the lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 infection, caused by the novel coronavirus. (Photo by Miguel MEDINA / AFP)
Vágólapra másolva!
Négy év óta első alkalommal csökkentek a világ legjobban kereső sportolóinak bevételei a Forbes magazin 2020-as összesítése szerint. Ez nem kis részben annak tulajdonítható, hogy a II. világháború óta nem halasztottak el annyi sporteseményt, mint az elmúlt időszakban a járvány miatt.
Vágólapra másolva!

A 10 legjobban fizetett sportoló összesített keresete 3,6 milliárd dollárra rúgott az idén májusig terjedő egy éves időszakban, ami 9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszakénál. A visszaeséshez hozzájárult az is, hogy nem volt olyan kiemelkedő sportesemény, mint 2015-ben, amikor az akkori két top bokszoló, Floyd Mayweather és Manny Pacquiao „Az évszázad mérkőzésével" nem kevesebb, mint 400 millió dollárral járult hozzá a „közös kasszához".

Ezúttal a svájci teniszcsillag, Roger Federer hódította el a ranglista első helyét, méghozzá első ízben.

Maga mögé utasította ezzel Cristiano Ronaldót és Lionel Messit, akik az elmúlt négy évben három alkalommal is a legjobban kereső sportolónak bizonyultak. Nagy érvágást jelentett azonban számukra a futballbajnokságok márciusi leállítása.

10. Carson Wentz

Sportág: amerikai futball
Keresete: 59,1 millió dollár

Carson Wentz Forrás: AFP/2017 Getty Images/Elsa

Klubja, a Philadelphia Eagles 128 millió dollárért tavaly nyáron újabb négy évre meghosszabbította a szerződését. Wentz az egyesületétől kapott fizetésén kívül komoly összegeket kap szponzoraitól, köztük a Nike-tól, a Bobcattől, a Bosétól és az Amazontól.

9. Kirk Cousins

Sportág: amerikai futball
Keresete: 60,5 millió dollár

Kirk Cousins Forrás: AFP/2017 Getty Images/Rob Carr

Idén márciusban 66 millió dollárért újabb két évre elkötelezte magát jelenlegi kenyéradó gazdájánál, a Minnesota Vikingsnél. Csak a szerződés aláírásáért 30 milliós bónuszt kapott. Cousins 2018-ban 84 millió dollárért szerződött a Minnesotához, miután hat szezont a Washington Redskinsnél töltött. Új klubjában a Forbes által vizsgált időszakban a legnagyobb amerikaifutball-szövetség, az NFL legjobban fizetett játékosának számított.

8. Tiger Woods

Sportág: golf
Keresete: 62,3 millió dollár

Tiger Woods Forrás: AFP/2018 Getty Images/Sam Greenwood

Eredményei alapján ő minden idők egyik legsikeresebb golfozója, és fénykorában hosszú időn keresztül a világ legjobban kereső sportolója volt. 1996 óta csak a reklám- és szponzori pénzekből 1,5 milliárd dolláros bevétele származott. Tavaly év végén jelentős összeg ütötte a markát a HarperCollins kiadótól, amely megvásárolta önéletrajzának kiadási jogait. Legújabb projektje a nemrégiben a Missouri állambeli Payne's Valley-ben átadott golfpálya, amely az első általa tervezett, a nagyközönség számára is látogatható ilyen létesítmény.

7. Kevin Durant

Sportág: kosárlabda
Keresete: 63,9 millió dollár

Kevin Durant Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Lawrie

A Golden State Warriorsnál töltött három év után Durant tavaly 164 millió dollárért négy évre átszerződött a Brooklyn Netshez. A reklám- és szponzori szerződésekből 35 millió dollárt kasszírozott, de szívesen fektet be cégekbe, ilyen például a Postmates és az Acorns. A jótékonykodásról sem feledkezik meg: alapítványa 2018-ban 10 millió dollárt adományozott marylandi szülővárosának oktatási programjára. YouTube-csatornájának 800 ezer előfizetője van, médiacége pedig olyan óriásvállalatokkal működik együtt, mint az Apple, az ESPN, a Fox vagy a Showtime.

6. Stephen Curry

Sportág: kosárlabda
Keresete: 74,4 millió dollár

Stephen Curry Forrás: AFP/2019 Getty Images/Chris Graythen

2017-ben írta alá első profi szerződését az NBA-ben, és az elmúlt három szezonban a liga legjobban kereső játékosa volt. Még ugyanebben az évben saját céget alapított befektetéseinek, üzleti partner érdekeltségeinek és filantróp tevékenységének irányítására. Produkciós cégét, az Unanimous Mediát szerződéses viszony fűzi a Sony Pictureshöz. Tavaly mutatták be első filmjüket, a Breakthrough-t.

5. LeBron James

Sportág: kosárlabda
Keresete: 88,2 millió dollár

LeBron James Forrás: AFP/2020 Getty Images/Katelyn Mulcahy

A négyszer is az NBA legjobbjának választott kosárlabdázó 2018-ban szerződött jelenlegi egyesületéhez, a Los Angeles Lakershez, 153 millió dollárért. A kosárlabda ligában neki van a legmagasabb reklám- és szponzori bevétele, saját produkciós irodát működtet SpringHill Entertainment néven, továbbá médiavállalkozása is van, az Uninterrupted. Ladder elnevezéssel két évvel ezelőtt egészséges termékeket forgalmazó és wellness céget alapított, amelyben partnerei nem kisebb nevek, mint Cindy Crawford, Arnold Schwarzenegger és Lindsay Vonn.

A világ 10 leggazdagabb popsztárja

Világszerte minden évben kiemelt érdeklődés kíséri, hogy kik a leggazdagabb zenészek, kik kerültek be az adott évben a legtehetősebbek közé, illetve kik csúsztak ki az élbolyból. Az ilyen rangsorok bizonyos fokig csak közelítőleges adatokat tartalmaznak, ám mivel nyilvánosan hozzáférhető információkon, köztük ingatlan-nyilvántartásokon, adóbevallásokon alapulnak, ezért igencsak közel állnak a valósághoz.

4. Neymar

Sportág: labdarúgás
Keresete: 95,5 millió dollár

Neymar Forrás: AFP/Lluis Gene

Neymart 2022 júniusáig négy éves, 350 millió dolláros szerződés fűzi a Paris Saint-Germain csapatához. Néhány évvel ezelőtt a PSG mindmáig rekordösszegért, 263 millió dollárért vásárolta meg korábbi klubjától, a Barcelonától. A brazil származású futballista 244 millió követőjével a második legnépszerűbb sportolónak számít a közösségi médiában. 2016-ban Neymar volt az első labdarúgó, akivel a Nike, Jordan márkája, szponzori kontraktust kötött. Idén márciusban pedig bemutatták az életéről és eddigi pályafutásáról készített filmet.

3. Lionel Messi

Sportág: labdarúgás
Keresete: 104 millió dollár

Lionel Messi Forrás: AFP/Josep Lago

Messi az idén a legjobb játékosnak járó Aranylabdát és a legjobb góllövőt megillető Aranycipőt is elnyerte. Utóbbit sorozatban a hatodik egymást követő évben. Szerződése a jövő évig köti klubjához, a Barcelonához, ahol éves szinten több mint 80 millió dollárt keres. A katalánoknál szerzett több mint 450 gólja klub- és spanyol rekord egyben. Az argentin szupersztár saját ruházati márkát is indított, amely első üzletét tavaly szeptemberben Barcelonában nyitotta meg.

Ők a világ leggazdagabb filmsztárjai

A világ legismertebb színészei elképesztő összegeket keresnek, és ez nemcsak Hollywoodra, hanem a nagy konkurens indiai álomgyár, Bollywood sztárjaira is igaz. A leggazdagabb színészekről készült friss rangsor legnagyobb meglepetése mégis az, hogy az első helyen egy kevésbé ismert színésznő áll, aki ráadásul vagyonának nagyságát tekintve is messze megelőzi pályatársait.

2. Cristiano Ronaldo

Sportág: labdarúgás
Keresete: 105 millió dollár

Cristiano Ronaldo Forrás: AFP/Miguel Medina

Ronaldo a közösségi média legnépszerűbb alakja, csak az Instagramon több mint 200 millióan követik. A portugál sztár kilenc, a Real Madridnál töltött év után 2018-ban átszerződött a Juventushoz, ahol négyéves szerződése évi 64 millió dolláros keresetet biztosít a számára. Szerződtetése hatalmas üzleti sikert jelentett az olasz klub számára, hiszen Torinóba érkezését követően már az első napon 520 ezer mezt adtak el a nevével, több mint 60 millió dollár értékben.

1. Roger Federer

Sportág: tenisz
Keresete: 106,3 millió dollár

Roger Federer Forrás: AFP/Carmen Jaspersen

Federer idén az első alkalommal vált a világ legtöbbet kereső sportolójává, amit mesés összegű reklám- és szponzori szerződéseinek köszönhet. A legnagyobb tételt a japán ruházati márkával, a Uniqlóval kötött kontraktus jelenti a számára, amelynek alapján 2018-tól tíz éves szerződés keretében 300 millió dollár üti a markát. A minden idők legjobb teniszezőjének tartott Federer alapítványt is létrehozott, amely indulása óta több mint 50 millió dollárt gyűjtött össze, ebből 1,5 millió gyerek oktatásának finanszírozásában működött közre Afrikában.