Ezen a héten is folytatja az ellenőrzéseket az adóhatóság

NAV, Nemzeti Adó- és Vámhivatal, ellenőrzés, illusztráció
Budapest, 2018. április 5. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága Kutyakiképző Központja a főváros IX. kerületében 2018. április 5-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Az ADÓtraffipax legfrissebb bejegyzéseiből kiderül, hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre az augusztus 31-én kezdődő 36. héten. A központi témakör ezúttal a béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése, a kiemelt ellenőrzési témakört pedig ezen a héten is a katás szerződések vizsgálata jelenti.
Vágólapra másolva!

Központi témakör: béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Kiemelt ellenőrzési témakör: katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

Illusztráció Forrás: MTI/Mohai Balázs

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai augusztus 31. és szeptember 5. között

  • hétfőn Pécsett a szoláriumokban,
  • szerdán a Szigetvári Strandon értékesítőknél,
  • csütörtökön pedig Sásdon, a Rákóczi úti üzletekben végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják.

A hivatal munkatársai továbbra is ellenőrzik a dolgozók szabályos foglalkoztatását a megye építkezésein.

Békés megye

Augusztus 31. és szeptember 4. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a megyei papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok a nyugta- és számlaadás mellett az online pénztárgépek használatát és a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálják.

Csongrád-Csanád megye

A NAV Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai szeptember 1. és 3. között a megyében a piacokon, közterületeken működő adózókat ellenőrzik.

Az adóellenőrök többek között a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatottak bejelentését és a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága szeptember 1. és 3. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 36. héten a tanszer-, a papír-írószer- és ruhakereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 31. és szeptember 4. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága a augusztus 31. és szeptember 4. között az alábbi helyeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

  • augusztus 31. hétfő: Rétsági járás
  • szeptember 1. kedd: Pásztói járás
  • szeptember 2. szerda: Balassagyarmati járás
  • szeptember 3. csütörtök: Szécsényi járás
  • szeptember 4. péntek: Salgótarjáni járás

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a büfékben, street food falatozókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei augusztus 3-ától szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 36–37. héten az alábbi helyszíneken végez ellenőrzéseket:

  • sütödéknél, pékségeknél,
  • a 2020-ban még nem ellenőrzött vendéglátóhelyeknél,
  • építőipari vállalkozásoknál – különös tekintettel a foglalkoztatottak bejelentései és a járulékbevallások egyezőségére.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztus 24. és szeptember 4. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

  • augusztus 31. hétfő: Dombóvár
  • szeptember 1. kedd: Tolna
  • szeptember 2. szerda: Ozora
  • szeptember 3. csütörtök: Simontornya
  • szeptember 4. péntek: Bonyhád