Már idén forgalomba kerülhet a 28 ezer évig működő akkumulátor

Vágólapra másolva!
Az NDB nevű amerikai startup közel jár ahhoz, hogy kereskedelmi forgalmazásra is alkalmas terméket készítsen nanogyémántokra épülő elemeiből - írja a Mining.com. A kísérleti darabok elképesztő hatékonyságát már igazolták külső szakértők, a cég pedig azt ígéri, hamarosan elérhető lesz a 28 ezer évig működő parányi energiatároló.
Vágólapra másolva!

Világszerte számos kutatás és fejlesztés zajlik azért, hogy a jelenlegi energiatároló alkalmazásoknál hatékonyabb és környezetkímélőbb megoldásokat találjanak a jövő számára. Ilyen fejlesztéseket mutatott be nemrég az Origo az alábbi összeállításában:

Már fejlesztik az 1000 évig működő akkumulátort

Az okostelefonoktól kezdve az elektromos autókig bezárólag, a világ energiatárolási megoldásainak jelenleg központi elemét jelenti a lítium-ion technológia. A lítium-ion akkumulátorok és telepek óriási fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, és jelenleg is számos kutatás illetve fejlesztés zajlik kapacitásaik növelése, élettartamuk kitolása céljából.

Úgy tűnik, ezek közül a gyémántokra épülő megoldások egyikével már idén találkozhatunk, legalábbis egy amerikai vállalat ígérete szerint.

A cég azt állítja, az első olyan univerzális telepet kínálják hamarosan, amely önmaga feltöltését" valósítja meg, működése pedig több ezer éven át biztosított.

Ezt úgy érik el, hogy nanoméretű gyémántokkal bevont felületű elemeket használnak, ahol a felületkezelés eredményeképpen "kivonják" az elektronokat a gyémántból. Ez a megoldás minden korábbinál hatékonyabban és hosszabb távra szólóan biztosítja az energiát, újratöltés nélkül.

Így működik az atomi világ eleme

A fejlesztés a Diamond Nuclear Voltaic (DNV) nevet viseli. Működési elve, hogy félvezetőket helyeztek el abban, fémből és kerámiából, melyek elősegítik a töltés felszíni összegyűjtését a nanotechnológiával kialakított felületen. Ez lényegében a hagyományos elemes megoldásoknál ismert pozitív és negatív pólusokat jelenti. Számos parányi ilyen egység, pontosabban réteg található az elemben, mindegyik külön-külön is használható lenne energiaforrásként.

A DNV-n belül a radioizotópokat úgy helyezik el, hogy megkönnyítsék a minden egységben meglévő, egyetlen kristályszerkezetű gyémántból a szóródást. Ugyanakkor itt polikristályos szerkezetű gyémántot alkalmaznak, amely a legkeményebb ismert anyag, és biztosítja azt, hogy a sugárzás az eszközön belül maradjon. Az így kialakított elemben a töltés a nanogyémántokkal "kezelt" felületeken gyűlik össze, minden korábbinál hatékonyabban.

A cég bejelentése azért is különleges, mert a felületek töltésgyűjtési hatékonysága a nanogyémántok révén elérte a 40 százalékot, ami nagy ugrás a kereskedelmi forgalomban kapható gyémántok 15 százalékos hatékonyságához képest.

Az űreszközöknél is jó szolgálatot tehetnek a soha le nem merülő elemek (illusztráció) Forrás: MTI/EPA/NASA/-

Szintén lényeges, hogy a vállalakozásnak a fejlesztéssel kapcsolatos állításait a Cambridge-i Egyetem vezető fizikusa igazolta. Értékelésében megállapította, hogy a nanogyémántok jelentik a kulcsot abban, hogy a gyémántra épülő elem lényegesen több energiát biztosítson, mint a korábbi akkumulátorok.

null

null

A vállalkozás ügyvezetője azt mondja, hogy amikor több ezer évre szóló telepről beszél, akkor nagyjából 28 ezer évre gondol. Szerinte mobiltelefonokban, érzékelőkben, hadiipari rendszerekben, az űriparban használt eszközökben, repülőgépekekben és más berendezésekben is jó szolgálatot tehetnek majd az univerzálisnak ígért elemeik.

A cégnek máris van két, meg nem nevezett elővásárlója, akik a fejlesztés alatt álló eszközre már biztosan igényt tartanának.

Ezekről annyit lehet tudni, hogy egyikük a nukleáris hulladék hasznosításának és kezelésének vezető vállalata, a másik pedig a globális légi- illetve hadiipar fontos szereplője.

A vállalkozás szerint a nanogyémántokat használó telepeik első, kereskedelmi forgalomba szánt prototípusának fejleszése annyira jól halad, hogy még idén elérhető lesz.