Novemberben már üzemelhet a Magyar Posta új logisztikai központja

automata csomag csomagautomata doboz férfi HASZNÁLATI TÁRGY SZEMÉLY TÁRGY
Budapest, 2014. július 31. A Magyar Posta csomagautomatája egy Váci úti bevásárlóközpontnál Budapesten 2014. július 31-én. Az automata csomagok átvételére használható jelenleg, később küldésre is. Egy-egy automata 76 rekesszel rendelkezik, három méretben. A posta július végén 9 új automatát állított üzembe az egyik áruházlánc üzleteinél, így már országszerte 35 működik. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A járvány okozta nehézségek ellenére is az ütemterv szerint halad a Magyar Posta Zrt. MPL+ projektje és annak egyik legjelentősebb beruházása, a 15 ezer négyzetméter alapterületet meghaladó új, észak-pesti depó – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a társaság logisztikai fejlesztési igazgatója. Menyhárt Zoltán jelezte: A logisztikai elosztóközpont már novemberben, az idei csúcsszezonban üzemelhet, de a hároméves, ötvenmilliárd forintos MPL+ fejlesztéssorozat hosszú távon és több pilléren alapozza meg a piacvezető szerep megtartását.
Vágólapra másolva!

Az MPL+ projekt a vállalat legnagyobb fejlesztése az elmúlt és a következő tíz évben, benne kiemelt szereppel bír a Fót mellett épülő zöldmezős beruházás,

amely első látványos fejlesztésként hoz nemsokára jelentős javulást a Magyar Posta Zrt. csomaglogisztikai szolgáltatásában.

Menyhárt Zoltán, a vállalat logisztikai fejlesztési igazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az MPL+ részeként újonnan kialakítandó 23 depó közül a fóti a legjelentősebb, amely ráadásul a központi szortírozásba is besegít, amíg az erre hivatott létesítmény nem készül el.

A koronavírus-járvány ellenére a beruházás nem szenvedett késést, és a november 1-jei, használatbavételi engedély kiadásának határideje tartható.

Az MPL+ teljes költségvetése mintegy ötvenmilliárd forint a tőkebefektetést és a működési költségeket is ideértve.

Ebből a Fót melletti épület értéke (nem számítva a bele telepítendő technológiát) nagyságrendileg ötmilliárd forintba kerül.

A teljes összeg körülbelül fele a központi szortírozó hub (elosztó) megvalósításának költségeit fedezi, a másik legjelentősebb rész pedig az informatikai fejlesztésekét, ami a hároméves projekt ötödik pillére.

A technológiák kiépítésével és a hatékonyság növelésével tíz év múlva dolgozónként több mint 22 ezer csomagot is kezelhetnek majd egy évben a mostani 9 ezer helyett a Magyar Postánál Forrás: MTI/Marjai János

Az igazgató kiemelte: az informatikai fejlesztések legfőbb célja az, hogy a rendelkezésre álló legmodernebb technológia segítse a hatékony munkát. A posta csomagkezelésének most is jól működő és jó képességű IT-rendszere van, de ennek az integráltsági szintje még nem annyira mély, mint ami ezen a piacon jelenleg elvárható. A futár-expressz-csomag (Currier-Express-Parcel, CEP) piac rendkívüli lendülettel fejlődik, így az akár csak öt évvel ezelőtti megállapítások ma már nem is érvényesek. Ezért jövőálló, alkalmazkodó informatikai rendszerre van szükség.

A fejlesztéssorozat megtérülése legfeljebb tíz év, ez idő alatt pedig az évi mintegy 45 millió darabos csomagmennyiség duplázódását várja a társaság.

Ez azt jelenti, hogy mivel harmincszázalékos piaci részesedéssel piacvezető a Magyar Posta, ezt az arányt tervezi is tartani.

Új munkaerő igénybevételére nem számítanak, de a jelenlegihez hasonló méretű, nagyjából 4600 fős állományra tíz év múlva is ugyanúgy szükség lesz az igazgató szerint. A technológiák kiépítésével és a hatékonyság növelésével viszont fejenként több mint 22 ezer csomagot is kezelhetnek majd egy évben a mostani kilencezer helyett. Az 1500 jármű útját pedig mesterséges intelligencia és algoritmus határozza majd meg, felváltva a mostani manuális szervezést.

Forrás: Magyar Nemzet