Rekord mennyiségű tőkét öntöttek a befektetők a platinában utazó tőzsdén kereskedett alapokba. Sokan ugyanis lemaradtak az arany felfutásáról az elmúlt hónapokban, és ők most rájöttek, más nemesfémek is komoly profitot hozhatnak.

Több mint 600 000 unciával nőtt a tőzsdén kereskedett alapok (ETF) platinaállománya május közepe óta, ami részben ellensúlyozni tudta az ékszerpiaci keresletcsökkenést, illetve az autóipar gyengélkedését a tavaszi koronavírus-járvány idején – írja a Mining.com.

A bevásárlási hullámot jelentős részben azok a befektetők fűtötték, akik úgy érezték, lekéstek az arany és az ezüst nagy felfutásáról, és ezért elkezdtek más nemesfémekben profitlehetőségeket keresni – mondta Nitesh Shah, a Wisdom Tree igazgatója. Emellett sok olyan befektető is volt, aki bezsebelte az arany- és ezüstralin szerzett nyereséget, és bevásárolt platinából. Utóbbi ugyanis relatíve még mindig sokkal olcsóbbnak számít.

A befektetői lendületet az is alátámasztja, hogy az idei év komoly emelkedéseket hozott a nemesfémek piacán, ahogy a jegybankok hatalmas összegeket pumpáltak a gazdaságokba, a befektetők pedig igyekeztek biztonságos menedékeszközöket vásárolni. Miközben azonban az arany idén eddig 29 százalékkal emelkedett, addig a platina összesen 3 százalékos mínuszban van. Vagyis bőven van még emelkedési lehetőség a platina előtt.

Komoly felemelkedés előtt állhat a platinaForrás: Sputnik/Bezrukih Vitaliy

Főleg, hogy a dél-afrikai kitermelés jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány miatt, ami ugyancsak támogatja a platina árfolyamának jövőbeni emelkedését. És bár az idei eladási hullám után elért márciusi mélypont óta 66 százalékot emelkedett a fém, a platina még mindig jelentős kedvezménnyel forog a társaihoz képest.

Mindazonáltal jól látszik, hogy bár az arany viszi el a médiafigyelem jelentős részét, ha csak március óta vizsgáljuk a teljesítményt, akkor a platina simán lenyomja a sárga nemesfémet – hangsúlyozta Steve Dunn, az Aberdeen Standard Investments elemzője.

Az elemzői várakozások alapján pedig úgy tűnik, a következő hónapokban folytatódhat is a platina felemelkedése. A UBS Groupnál 975 dolláros unciánkénti árfolyamot várnak az év végére – szemben a jelenlegi 940 dollár körüli árfolyammal. Shah a Wisdom Tree-től úgy látja, a fém az 1000 dolláros árfolyammal is kacérkodhat a következő 12 hónapban, ahogy a legnagyobb fogyasztónak számító autóipar fokozatosan talpra áll.