Történelmi gázmegállapodás, emelkedő keresetek, bővült az azonnali átutalások rendszere

Hosszú távon is megváltoznak a munkavégzés egészségvédelmi szabályai, Vajda-Papír Kft., Budapest, gyár, üzem, papír, maszk, kesztyű, védőfelszerelés
Budapest, 2020. április 23. Becsomagolt toalettpapír-tekercsek a Vajda-Papír Kft. budapesti üzemében 2020. április 17-én. A magyar tulajdonban lévő cégr éves higiéniai alappapír-gyártása bőven meghaladja a belföldi igényeket, így Magyarország akár önellátó is lehet ezekből a termékekből a koronavírus-járvány alatt megnőtt kereslet mellett is. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Mozgalmas volt az ősz első hete a pénz világában. Több fontos hazai gazdasági adat érkezett: kiderült, hogy megmaradt a keresetek növekedésének üteme, ahogy a kiskereskedelem is megkezdte a kilábalást a járvány miatti válságból. Történelmi gázmegállapodást is hozott a hét, ami Magyarország engergiaellátásának biztonságához járul hozzá, és bővült az azonnali utalások rendszere is. Megkezdődött a dolgozók toborzása az egyik nagy dél-koreai beruházáshoz, és kiderült az is, változások jöhetnek a távmunka szabályozásában. Az OPEC növelte olajkitermelését, miközben a Tesla minden korábbinál magasabb piaci értéket ért el. 
Vágólapra másolva!

400 ezer forint felett volt a júniusi a bruttó átlagkereset

Az első fél évben a bruttó átlagkereset 395 ezer forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 262 600 forint volt, mindkettő 9,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Júniusban a bruttó átlagkereset 421 700 forint volt, 15,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette a héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kiugró júniusi növekedést jelentős részben az egészségügyi dolgozók 500 ezer forintos egyszeri, rendkívüli juttatásával magyarázta a KSH. A reálkereset 6,3 százalékkal emelkedett az első fél évben, a fogyasztói árak előző évi azonos időszakához mért 3,4 százalékos növekedése mellett. A júniusi reálkereset 12,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Újabb nagyberuházás érkezik Magyarországra

Mintegy 11 milliárd forintból létesít üzemet a Dongwha Electrolyte Hungary Kft., amellyel első lépésben 90 új munkahelyet teremt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón. A tárcavezető elmondta, hogy a Samsung SDI, az SK Innovation és más nagy dél-koreai akkumulátorgyártók magyarországi beruházásai olyan beszállítói igényt teremtettek, amely a Dongwha magyarországi beruházását is kellőképpen indokolttá tette. Nagy verseny volt a beruházásért, ezúttal a vállalat azonban úgy döntött, hogy Európába hoz egy gyárat, így a csoport első európai gyára Magyarországon, Sóskúton épül mintegy 13 ezer négyzetméternyi termelő területtel.

Megkezdődött a kiskereskedelem talpra állása

Júliusban a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 0,4 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbit. Ezzel a vásárlási kedv júliusra elérte az egy évvel ezelőtti szintet. Az áprilisi mélyponthoz viszonyítva 10,6 százalékponttal növekedett a kiskereskedelem naptárhatással kiigazított volumenindexe - jelentette a KSH.

Történelmi gázvásárlási megállapodás született a Shell-lel

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázkereskedő vállalata 2021. január elsejétől 2027. október 1-jéig éves szinten egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-termináljában, amely jövő év januárjában kezdi meg működését. Évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd, amelyet a visszagázosítást követően Magyarországra szállítanak a magyar-horvát gázvezetéken keresztül. Mindez azt jelenti, hogy 2027 végéig a magyar gázszükséglet tíz százalékát a Krk szigeti LNG-terminálról fedezik majd - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Shellel kötött kereskedelmi megállapodás bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyarország a második legnagyobb adócsökkentő az OECD-rangsorban

Magyarország továbbra is őrzi élvonalbeli helyét az adócsökkentési rangsorokban, az OECD szerint hazánkban javult a második legnagyobb mértékben az adóterhelés - tájékoztatott Varga Mihály. A pénzügyminiszter elmondta: az OECD Tax Policy Reforms 2020 tanulmánya szerint 2017 és 2018 között az Egyesült Államok után Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 1,6 százalékponttal a GDP-arányos adóterhelés. A magyar kormány kezdettől - még a koronavírus-járvány okozta gazdaságvédelmi intézkedések keretében is - az adócsökkentés politikáját választotta. 2010 óta folyamatosan csökkennek a munkát, a vállalkozásokat és a családokat terhelő adók, és amióta csökkennek az adók, nő a foglalkoztatás, nő a gazdaság és nőnek a bérek is - hangsúlyozta Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egymillió ember kaphatott valamilyen állami támogatást

Mintegy egymillió ember kaphatott valamilyen állami támogatást eddig a koronavírus-járvány alatt - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Bodó Sándor elmondta, a kormány a munkahelyvédelmi, a kutatás-fejlesztési és a munkahelyteremtő bértámogatással együttesen 270 ezer embernek nyújtott segítséget, de a támogatások köre ezeknél sokkal szélesebb volt, így jöhet ki a közel egymilliós szám. Hozzátette, az elmúlt hónapokban 55 ezer vállalkozásnak segítettek. A munkahelyvédelmi bértámogatásra - augusztus 31-ig - a legtöbb igénylés a turizmus és vendéglátásból, a feldolgozóiparból és a kereskedelem bizonyos ágazataiból érkezett.

Mintegy száz vállalat nyújtott be beruházástámogató kérelmet

Mintegy száz vállalat nyújtott be kérelmet a kedd reggel újra megnyitott beruházások támogatására vonatkozó pályázaton - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Emlékeztetett, hogy a kormány korábban a munkahelyek megvédéséért olyan támogatási lehetőséget nyitott a magyar vállalatok számára, amelynek részeként, ha a vállalatok beruházásokat hajtanak végre munkahelyeik megvédéséért, a beruházási összeg felét a kormány a költségvetésből biztosítja. A kiírásra 806 magyarországi cég pályázott, közülük 673 vette igénybe a kormány támogatását. A vállalatok a következő hónapokban 318 milliárd forintnyi beruházást hajtanak végre, amelyekhez 151 milliárd forintnyi állami támogatást kapnak. A beruházásoknak köszönhetően 120 ezer munkahely védhető meg - mondta a miniszter.

Már a fizetések is azonnali átutalással érkezhetnek

Az azonnali fizetési rendszerben új szolgáltatási lehetőségek érhetőek el szeptember elejétől. Ennek keretében a pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat (például vállalati kötegelt átutalások, rendszeres és értéknapos átutalások) és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni az azonnali fizetési rendszerbe. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes felmérése alapján a többletforgalom feldolgozására minden pénzforgalmi szolgáltató informatikai rendszere megfelelő kapacitástöbblettel rendelkezik. Az azonnali fizetés márciusi indulása óta megbízhatóan működik, így a kedvező üzemeltetési tapasztalatok alapján, az eredeti terveknek megfelelően lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusokat is feldolgozni a rendszerben.

A Magyar Nemzeti Bank szerint jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer Fotó: Polyák Attila - Origo

Támogatják a munkahelyvédő cégeket

A gazdaság és a munkahelyek megvédéséhez a hazai vállalatokra is szükség van, ezért a kabinet minden korábbinál nagyobb támogatást biztosít azoknak a cégeknek, amelyek dolgozóik munkahelyeinek megvédésére érdekében beruházásokat indítottak el - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Ilyen jellegű fejlesztést 806 hazai cég kötelezte el magát 377 milliárd forint értékben, közülük 673 kapott összesen 151 milliárd forint támogatást - tette hozzá. Jelezte, a gazdaság életerejét jól mutatja, hogy a keretösszegből fennmaradt 18 milliárd forintra rövid idő alatt 98 magyar vállalat jelentett be 47 milliárd forintnyi támogatási igényt.

Az új világgazdasági korszakban csak a magyar emberek munkája teheti naggyá az országot - ezt pedig Vásárosnaményban mondta a miniszter, a Versenyképesség Növelő Támogatási Okirat átadási ünnepségén. Szijjártó Péter a kormány szövetségeseinek nevezte a beruházást tervező vállalatokat, amelyek - mint mondta - olyankor fejlesztenek, amikor a világ más részein leépítésekről és leállásról szólnak a hírek. A miniszter a Frontalit Kft.-nek adott át támogatási okiratot. A fa- és bútoripari vállalat 547 millió forintból 800 négyzetméteres üzemet épít, és szerel fel korszerű berendezésekkel. A kormány 273 millió forinttal támogatja a beruházást.

Fontos változások jönnek a távmunkánál

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a munka törvénykönyvének módosítása, amely az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tételét célozza. Ennek újraszabályozásával a munkaadói és a munkavállalói oldal képviseletei is elégedettek, a szöveg már végleges. Ha a parlamenti képviselők megszavazzák a módosítást, akkor a munkavégzés helye azon múlik, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg. Ez tehát azt jelenti, hogy a munkaadó nem kötelezheti folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót. Az alkalmazottak is kérhetik ugyanakkor az otthoni munkavégzést.

A kép illusztráció Forrás: Picjumbo / Pixabay

Több mint 35 ezer agráripari vállalkozásnak segített a kormány

Több mint 35 ezer gazdaság vagy vállalkozás nyújtott be a koronavírus negatív gazdasági hatásait mérséklő támogatásra igényt nyáron - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hozzátette, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari szereplőknek szánt támogatás mintegy 140 ezer foglalkoztatottat ért el, így az erre szánt 25 milliárd forint ennyi munkahelyet tudott megvédeni. A július és augusztus alatt benyújtott igényeket szeptemberben és októberben fizethetik ki - tette hozzá.

Fontos levelet kap félmillió adózó a NAV-tól

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy félmillió ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelének küld postán adószámla-kivonatot. A tájékoztatás elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza. Adószámla-kivonatot csak az kap, akinek legalább egy adónemen ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van a tavaly december végi adatok szerint.

1400 embert vesznek fel az új akkumulátorgyárba

Megkezdte a toborzást és az új kollégák képzését Komárom új, elektromos autó akkumulátor gyára, az SK Battery Manufacturing Kft. A vállalat 1400 embert tervez felvenni 2022-ig. A szeptemberben induló új üzem számos területre keres kollégákat, gépkezelőoperátor, létesítményüzemeltetési- és karbantartó technikus, mérnök munkakörök mellett pénzügy, IT, beszerzés és adminisztratív feladatokra. Az üzemben alkalmazott gyártástechnológia Magyarországon és az Európai Unióban is egyedülálló.

Az SK Battery Hungary üzemcsarnokának látványképe Forrás: SK Innovation

Több mint 800 millió forinttal támogatják az elektromos autók vásárlását

Sikeres volt a kormány 5 milliárd forintos keretösszegű elektromosjármű-vásárlást támogató pályázata. Ezért mintegy 882 millió forinttal megemelik a pályázati keretösszegét, így a kiírási feltételnek megfelelően benyújtott összes pályázat támogatásban részesülhet - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter.

A többletforrásnak köszönhetően az innovációs tárca több mint 230 elektromos autó vásárlását segíti,
ezzel több mint 2000 elektromos jármű beszerzése történhet meg. A miniszter tájékoztatása szerint 662 magánszemély pályázott a támogatásra, emellett 738 vállalkozás, köztük 294 taxis vagy személygépkocsis személyszállítást végző cég nyújtott be pályázatot elektromos autó vásárlására.

Hamatosan üzemelhet a Magyar Posta új logisztikai központja

A járvány okozta nehézségek ellenére is az ütemterv szerint halad a Magyar Posta Zrt. MPL+ projektje és annak egyik legjelentősebb beruházása, a 15 ezer négyzetméter alapterületet meghaladó új, észak-pesti depó. A logisztikai elosztóközpont már novemberben, az idei csúcsszezonban üzemelhet, de a hároméves, ötvenmilliárd forintos MPL+ fejlesztéssorozat hosszú távon és több pilléren alapozza meg a piacvezető szerep megtartását.

Közel napi egymillió hordóval nőtt az OPEC olajkitermelése

Megugrott az OPEC olajkitermelése augusztusban, miután a szervezet országai lazítottak a kibocsátás-csökkentési korlátozásokon. Az augusztusi növekedés közel napi 1 millió hordót tett ki, összesen napi 24,27 millió hordóra emelkedett az OPEC országainak olajkitermelése júliushoz képest. A növekedés annak ellenére történt, hogy Irak megígérte, további napi 400 ezer hordóval fogja vissza az augusztusi kibocsátását, hogy kompenzálja az eddigi teljesítményét.

Illusztráció Forrás: AFP/Alexander Klein

Elon Musk lett a világ harmadik leggazdagabb embere

A Tesla alapítója és vezetője, Elon Musk lett a világ harmadik leggazdagabb embere, megelőzve a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget. Musk vagyona ugyanis komolyan megugrott, miután a Tesla részvényét feldarabolták, és kilőtt az árfolyama. Elon Musk vagyona a hét elején 115,4 milliárd dollár volt, amivel a világ harmadik leggazdagabb embere lett Jeff Bezos és Bill Gates mögött.

233 karátos gyémántot találtak

Kiemelkedő nagyságú, 233 karátos fehér gyémánt megtalálását jelentették be az ikonikus lesothói gyémántbányából, Letšengből. Legutóbb, augusztus második felében egy hatalmas, 442 karátos nyersgyémánt került elő onnan. A 3100 méteren található Letšeng a világ egyik legmagasabban fekvő bányája. Különleges lelőhely azért is, mert számos nagy értékű lelet került már elő onnan. Amióta a mostani üzemeltetője 2006-ban átvette, több mint 60, egyenként 100 karátosnál is nagyobb követ emeltek ki, a megannyi kisebb találatról már nem is beszélve.