Rengeteg aranyat találtak a Fidzsi-szigeteknél

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Még annál is értékesebb lehet a Fidzsi-szigetek egyik tagján talált aranylelőhely, mint azt korábban a fúrásokat végző vállalatnál gondolták. A cég friss adatai szerint 700 méteres fúrási mélységnél járva további, rendkívül ígéretesnek tűnő aranyérc-lerakódásokat fedeztek fel.
Vágólapra másolva!

Augusztusban folytatódott a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten a korábban bejelentett alkáli aranylelőhely kutatása és feltárása. A paradicsomi szépségű szigetvilág egyik kalderájának mélyén megtalált aranyról az Origo az alábbi cikkében számolt be:

Lefúrtak 500 méterre a földi paradicsomban és rengeteg aranyat találtak

Egy vállalat kutatásai során értékes aranylerakódásra bukkant a Fidzsi-szigetekhez tartozó Viti Levu szigeten. A leletet az tetszi különösen izgalmassá, hogy a bejelentés szerint az aranylerakódás valóságos vénahálózatba szerveződve, gyakran szabad szemmel is láthatóan fut végig a mélyben.

A munkálatokat végző vállalat, a Lion One Metals közlése szerint, elérték a 709 méteres fúrási mélységet. Ennek során további érclerakódásokat azonosítottak, melyekről részletesen honlapjukon is beszámoltak.

A rétegek között a 30 centiméteres vastagságúaktól egészen a méteresekig találni.

Ami azonban ennél jóval beszédesebb, az az, hogy a vállalat az aranylelőhelyet az úgynevezett "high grade" kategóriába sorolta. Ez a hagyományos, az Arany Világtanács jóváhagyta, nemzetközileg elfogadott besorolás szerint a legmagasabb kategória az aranyérc-lelőhelyekre. Többek között ez egy fontos irányjelző az aranypiac szereplőinek arról, mennyire értékes a szóban forgó találat (technikai értelemben ennél is létezik magasabb fokozat, az, amikor aranyrögökre bukkannak, ez azonban más típusú osztályozást von maga után).

A szív alakú kicsiny Tavarua sziget, közel Viti Levuhoz Forrás: robertharding via AFP/Michael Nolan/Michael Nolan

Az általános irányelv az, hogy az általában gramm/tonnában (ritkábban: uncia/tonna) megadott aranyérték minél magasabb, annál értékesebb az érclerakódás, és annál könnyebb (olcsóbb) kitermelni.

Egy földalatti aranybánya 8-10 gramm/tonna sűrűséggel már kifejezetten jó minőségűnek számít.

Több ilyen bánya van az USA-ban, Oroszországban, Peruban. Az 1-4 gramm/tonnás már az alacsonyabb minőséget jelzi. A külszíni fejtéseknél ugyanúgy alacsonyabbnak számít ez az érték, mégis értékesebbnek tekintik az ilyen lelőhelyeket, mert a kitermelés jóval olcsóbb, mint a mélyből felhozni azt.

A bányák értékelésére az Arany Villágtanács épp ezért az unicánkénti arany kinyerésének költségét, és nem az aranyérc sűrűséget ajánlja.

Viti Levuról ehhez képest ezekben az aranyérc-lerakódásokban a néhány gramm/tonna becsült koncentrációtól kezdve az 50-80-300 gramm/tonnás értékek is előfordulnak, egy 582 méteres mélységen lévő, 30 centiméteres lerakódásra pedig elképesztő, 1400 gramm/tonnát számoltak.

Az irányszámok viszonyításához két adat:

  • A világ egyik legjobb minőségű aranybányája Nevada államban, az USA-ban található: a Fire Creek bánya 44,1 gramm tonnánkénti koncentrációval bír.
  • A Mining.com mutatja be az Aurelian Resources példáját, amely 2006-ban egy egészen döbbenetes, 216 méteres lerakódást fedezett fel, 12,8 gramm/tonna sűrűséggel Ecuadorban. A cég részévényeinek értéke azonnal a tizenegyszeresére, 2 dollárról 22 dollárra emelkedett a tőzsdén - a szakértők szerint ugyanakkor az ilyen szélsőségesen vastag és magas koncentrációjú lerakódások nagyon ritkák, 10 évente egyszer lehet ilyenekbe belefutni az aranybányászoknak.

Ez akkor azt jelenti, hogy a Tuvatu-projektben talált aranylelőhely messze értékesebb minden másnál?

A lelőhely különleges, a jelek szerint a vártnál is magasabb értékéhez a cég szerint nem férhet kétség, azt azonban nem állítják, hogy mással nem mérhető össze.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Nem szabad elfelejteni, hogy ezek a kimagasló koncentrációk egy-egy rétegre vonatkoznak, kalkulált értékek, nem a lelőhely egészének átlagát mutatják. Nagyon fontos szempont az is, hogy ez egyelőre még a lelőhely kutatási-feltárási fázisa. Itt még valószínűleg nem látni, mennyit lehet majd ténylegesen is kitermelni az aranyércből, és ami szintén nem elhanyagolható: milyen költséggel. (Nemrégiben, ahogy az Origo megírta, Egyiptom Keleti-sivatagában is aranyat találtak, annak a mennyiség mellett különleges értékét az is adja, hogy szinte teljesen kitermelhető.) Egyelőre annyi bizonyos: amit a cég talált, az minden kétséget kizáróan nagyon értékes.

A vállalat közlése szerint a Tuvatu aranylelőhely 1,12 millió tonna azonosított forrást tartalmaz, 8,17 gramm/tonna koncentrációval, és 1,3 millió tonnát 10,6 gramm/tonnánkénti sűrűséggel, további várt mennyiségként.

A cég bejelentette, egy további fúrást indítanak a már meglévő anyafúrat mellé, hogy tovább tudják vizsgálni a "kiváló minőségű aranylelőhelyet".

null

null

A piac mindenesetre kedvezően fogadta a Fidzsi-szigetekről érkező híreket, mutat rá a Mining.com.

A cég papírjai a hét elején 13 százalékot erősödtek a kereskedésben.

A vállalat piaci kapitalizációja pedig megközelítette a 300 millió kanadai dollárt (közel 65 milliárd forint). Ez közel 50 százalékos mértékű növekedés, melyet a cég nagyjából egy hónap alatt, előző bejelentése óta ért el.