Mától további tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer. Az azonnali fizetés márciusi indulása óta megbízhatóan működik, így a kedvező üzemeltetési tapasztalatok alapján, az eredeti terveknek megfelelően lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusokat is feldolgozni a rendszerben.

Az azonnali fizetési rendszerben új szolgáltatási lehetőségek érhetőek el szeptember elejétől. Ennek keretében a pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat (pl. vállalati kötegelt átutalások, rendszeres és értéknapos átutalások) és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni az azonnali fizetési rendszerbe. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes felmérése alapján a többletforgalom feldolgozására minden pénzforgalmi szolgáltató informatikai rendszere megfelelő kapacitástöbblettel rendelkezik. Emellett az esetleges túlterhelési kockázatokat minimalizálja, hogy a jogszabály alapján ezeknek a tranzakcióknak a központi rendszerbe küldése korlátozott, címzett intézményenként és másodpercenként egy tranzakciós sebességgel történhet.

  • Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma azáltal, hogy az általuk jellemzően kötegelten elindított átutalások is teljesülhetnek néhány percen belül.
  • További előrelépést jelent, hogy ezek az átutalások is lebonyolíthatóak az év minden napján folyamatosan, akár hétvégén vagy éjszaka is megérkezik a kedvezményezetthez a küldött összeg.
IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Így már a vállalatoknak sem kell pénzforgalmuk kapcsán alkalmazkodniuk a korábbi normál banki munkarendhez. A számlákhoz a vállalkozók is regisztrálhatnak másodlagos számlaazonosítókat (telefonszámok, e-mail címek, adóazonosítók vagy adószámok), amelyek segítségével számlaszám ismerete nélkül is indíthatóak számukra átutalások. Ez megfelelő megoldás lehet a legkisebb forgalmú kereskedők vagy akár a nem helyhez kötött szolgáltatók (pl. szerelési szolgáltatások, házhozszállítás) számára. A másodlagos azonosítók regisztrációját a vállalkozók esetén is a számlát vezető banknál kell kezdeményezni, amely a legtöbb bank internetes felületén vagy a mobilbanki szolgáltatásában személyes ügyintézés nélkül könnyen megtehető. A másodlagos azonosítók használata biztonságos. Az azonosítót regisztráló ügyfél felé küldött átutalások indítását egyszerűsíti, ennek ismeretében azonban a számláról nem lehet jogosulatlanul tranzakciót indítani.

Tovább emeli a pénzforgalom hatékonyságát, hogy a nagy számlakibocsátó intézményeknek lehetőségük van tömegesen fizetési kérelmeket küldeniük az ügyfeleiknek. Az ügyfeleik ezek jóváhagyásával, további adatok megadása nélkül be tudják fizetni a számláikat az azonnali fizetés használatával.

Az új szolgáltatások bevezetése nem kötelező, a pénzforgalmi szolgáltatók üzleti döntéseitől függ azok elérhetővé tétele az ügyfeleik számára. Az MNB felmérése szerint már szeptember elején több szolgáltatónál megjelentek a fenti lehetőségekre épített új szolgáltatások, és 2021 közepéig számos további intézménynél lesznek majd elérhetőek.