A McDonald's közleményt adott ki arról, hogy hamburgerei - az ehhez szükséges környezeti feltételek esetén - igenis képesek a "bomlásra", azaz megpenészedhetnek, sőt, meg is rothadhatnak - írja a Bloomberg. A vállalat ezzel kíván válaszolni arra a közkeletű hiedelemre, ami szerint a cég szendvicsei sajátos összetételük okán maradnak meg még évtizedek után is nagyjából eredeti állagukat megőrizve.

Akárcsak egy időkapszula tartalmát szokás, úgy mutatta be 24 éve eltett hamburgerét az egyik közösségi média platform felhasználója. A mostanáig őrizgetett relikvia korához kétség nem férhet, a meglehetősen ép állapotban fennmaradt szendvicsről készült videót idáig több mint 500 ezren látták, a bejegyzés pedig 12 ezernél is több hozzászólást kapott.

Bár a vállalati közleményből ez nem derül ki, de minden valószínűség szerint az 1996-ban egy cipősdobozban hibernált hamburger online karrierje késztette a céget annak kiadására.

Közlésük szerint, ha a feltételek ehhez nem állnak fenn, mert maga az élelmiszer, vagy épp annak környezete túlságosan száraz, akkor könnyen előfordulhat, hogy azok a baktériumok illetve penészgombák nem szaporodnak el, melyek egyébként az élelmiszer lebontásáért felelősek.

A cég rámutatott arra, hogy az otthonokban elkészített, kiszárított, nedvességtartalmukat elvesztő ételeknél hasonló tapasztalható: viszonylag jól megőrzik állagukat. A vállalat azt mondja, elég csak közelről szemügyre venni ezeket a nagyon régről megmaradt szendvicseket, hogy kiderüljön: teljesen "dehidratáltak", és ez elősegíti küllemük megmaradását.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

A vállalat hozzátette, hogy hamburgereik teljes egészében marhahúsból készülnek, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül. Ezt vélhetően azért hangsúlyozták, mert még mindig széles körben tartja magát az a tévhit, hogy az évek-évtizedek múltán is szinte változatlanul előkerülő szendvicsek a tartósítószereknek köszönhetik azt, hogy nem bomlottak le.