Trükkösen akarták feltörni a Tesla központi szerverét

Elon Musk
Vágólapra másolva!
Elon Musk megerősítette, hogy a Tesla gyár volt egy orosz hacker célkeresztjében, aki megpróbált lefizetni egy Tesla alkalmazottat, hogy egy rosszindulatú programot juttasson be a gyár számítógépes hálózatába.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hatóságok letartóztattak és megvádoltak egy orosz állampolgárt, aki azért utazott az Egyesült Államokba, hogy egy nevadai cég alkalmazottját lefizesse, akinek cserébe egy rosszindulatú programot kellett volna telepítenie munkáltatója számítógépes hálózatába.

A felajánlott összeg egymillió dollár, azaz átszámítva mintegy bő 296 millió forint volt.

Noha egyetlen helyen sem említették név szerint a nevadai céget, az elektromos autókra szakosodott sajtóorgánumok arra a feltételezésre jutottak, hogy a támadás nagy valószínűséggel a Tesla amerikai autógyárat célozta meg, amelynek van egy hatalmas üzeme Sparksban, a nevadai Reno közelében.

Később egy tweetben Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója hivatalosan is megerősítette, hogy

a hackelési próbálkozás valóban a cége ellen irányult, hozzátéve, hogy ez egy súlyos támadás volt.

A bírósági dokumentumok szerint egy 27 éves, Igor Igorevics Krjucskov nevű orosz férfi WhatsApp-on keresztül kereste meg a Tesla egyik alkalmazottját, miután négy évvel korábban már találkoztak. Krjucskov elmondta, hogy épp az Egyesült Államokban nyaralt, amikor megbeszélte a kettőjük találkozását, majd Renóba utazott.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója maga fedte fel a cége elleni hackertámadást Forrás: Tesla

A többszöri találkozások során Krjucskov elárulta a Tesla alkalmazottjának, hogy egy orosz székhelyű hackercsoporttal dolgozik, és azt javasolta az alkalmazottnak, hogy telepítsen egy egyedi rosszindulatú programot a Tesla belső számítógépes hálózatára.

Krjucskov szerint a rosszindulatú program, amelynek felépítésére a csoport 250 000 dollárt költött, kiszűri az adatokat a Tesla hálózatából, és feltölti azokat egy távoli szerverre. A terv az volt, hogy

ellopják az érzékeny fájlokat, majd azzal fenyegetnek, hogy kiadják azokat, hacsak a Tesla nem fizet egy hatalmas váltságdíjat.

Az alkalmazott, akit az FBI egy oroszul beszélő bevándorlóként írt le, a Krjucskovval történt első találkozás után értesítette a Teslát és az FBI-t a tervezett támadásról.

Az FBI ügynökei letartóztatták Krjucskovot, amikor Los Angelesen keresztül megpróbálta elhagyni az Egyesült Államokat, majd vádat emeltek ellene. Ha bűnösnek találják, akár öt év börtönbüntetést is kaphat.

Forrás: Zdnet.com