Megdöbbentő dologra lenne képes Észak-Korea, ha elvágnák a kőolajtól

DALGETY BAY, SCOTLAND - JUNE 3: The Malaysian-registered oil tanker Eagle Bintulu passes Inchcolm Island and Oxcars light in the Firth of Forth en route to Hound Point Oil Terminal, as the oil market rallies following the slump in demand caused by the Covid-19 pandemic, on June 3, 2020 in Dalgety Bay, Scotland. (Photo by Ken Jack/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Akár egy évre elengedő kőolajat is képes tárolni Észak-Korea akkor, ha teljesen leállnának az országba irányuló szállítmányok. Ez pedig egy sor kérdést helyezhet más megvilágításba a szankcióktól sújtott állam kapcsán.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai, biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó agytröszt, a Nautilus friss jelentése szerint Észak-Koreának elegendő tárolókapacitása van mintegy 11 millió hordó olaj tárolására. Ez a mennyiség akár egy évig is kitarthat akkor, ha az országot teljesen elvágják a külső kőolajszállítmányoktól - írja az Oilprice.

A Nautilusnál hírszerzői adatok valamint műholdképek elemzése alapján úgy gondolják, az ország jelentős erőfeszítéseket tett tározóinak fejlesztésére, a kapacitás növelésére. Az elemzők szerint, a kapacitások már most akkorára bővültek, amivel Phenjan kényelmesen megoldhatja a belföldön előállított kőolajtermékek, valamint az elmúlt években importált mennyiség tárolását.

Mindennek azért van jelentősége, mert a nemzetközi szankciók alatt álló Észak-Korea egy évben legfeljebb 500 ezer hordó olajat importálhat külföldről.

Ha viszont a kapacitásai engedik, akkor az azt jelenti, hogy az ország kőolajigényét jó ideig ki tudja elégíteni a szállítások leállásakor is.

Olajtároló létesítmény helye Cshongdzsin kikötővárosban:

null

null

A hivatalos mennyiség ugyanis egészen biztosan nem elég az ország számára. Júliusban az ENSZ-ben több tucat ország - köztük az USA és Japán - jelezte, hogy minden valószínűség szerint Észak-Korea megsérti a kőolajra vonatkozó korlátozásokat, és immár illegálisan jut a megengedettnél nagyobb mennyiséghez a nyersanyagból. A leggyakoribb megoldás az, hogy hajóról hajóra töltik át a szállítmányt, így juttattva be azt az országba.

A becslések szerint Észak-Korea idén január és május között 1,6 millió hordó olajtermékre tett szert így, 56 hajó-hajó áttöltést megvalósítva a tengeren.

Ezért az ENSZ-ben szorgalmazzák, hogy a viágszervezet nagyobb hatékonysággal szerezzen érvényt az olajmportra vonatkozó korlátozásoknak és büntesse meg Phenjant az illegális beszállításokért. Kína és Oroszország azonban vitatja a büntetések kilátásba helyezését, e két hatalom nélkül pedig valószínűtlen, hogy a kérdés ilyen irányú döntés meghozatalával zárulna.

Jelenleg az összes ENSZ-tagállamnak, mely kapcsolatot tart fenn a latorállammal, kötelessége bejelenteni, ha a szankcióktól sújtott országnak szállít olajat.

Olajtanker (illusztráció) Forrás: Ken Jack/Getty Images

Azt nem lehet pontosan meghatározni, Észak-Korea mekkora mennyiségű kőolajat és olajipari termékeket halmozott fel mostanáig tározóiban. A Nautilus becslése szerint, legalább néhány hónapra már most elegendő lehet a készlet, ami azt is jelentheti, a kőolajszállítmányok teljes leállítása és az illegális áttöltések megakadályozása mellett is, az országban még jó ideig elegendő mennyiségű kőolaj állna rendelkezésre.