Akár egy évre elengedő kőolajat is képes tárolni Észak-Korea akkor, ha teljesen leállnának az országba irányuló szállítmányok. Ez pedig egy sor kérdést helyezhet más megvilágításba a szankcióktól sújtott állam kapcsán.

Egy amerikai, biztonságpolitikai kérdésekkel foglalkozó agytröszt, a Nautilus friss jelentése szerint Észak-Koreának elegendő tárolókapacitása van mintegy 11 millió hordó olaj tárolására. Ez a mennyiség akár egy évig is kitarthat akkor, ha az országot teljesen elvágják a külső kőolajszállítmányoktól - írja az Oilprice.

A Nautilusnál hírszerzői adatok valamint műholdképek elemzése alapján úgy gondolják, az ország jelentős erőfeszítéseket tett tározóinak fejlesztésére, a kapacitás növelésére. Az elemzők szerint, a kapacitások már most akkorára bővültek, amivel Phenjan kényelmesen megoldhatja a belföldön előállított kőolajtermékek, valamint az elmúlt években importált mennyiség tárolását.

Mindennek azért van jelentősége, mert a nemzetközi szankciók alatt álló Észak-Korea egy évben legfeljebb 500 ezer hordó olajat importálhat külföldről.

Ha viszont a kapacitásai engedik, akkor az azt jelenti, hogy az ország kőolajigényét jó ideig ki tudja elégíteni a szállítások leállásakor is.

Olajtároló létesítmény helye Cshongdzsin kikötővárosban:

null

null

A hivatalos mennyiség ugyanis egészen biztosan nem elég az ország számára. Júliusban az ENSZ-ben több tucat ország - köztük az USA és Japán - jelezte, hogy minden valószínűség szerint Észak-Korea megsérti a kőolajra vonatkozó korlátozásokat, és immár illegálisan jut a megengedettnél nagyobb mennyiséghez a nyersanyagból. A leggyakoribb megoldás az, hogy hajóról hajóra töltik át a szállítmányt, így juttattva be azt az országba.

A becslések szerint Észak-Korea idén január és május között 1,6 millió hordó olajtermékre tett szert így, 56 hajó-hajó áttöltést megvalósítva a tengeren.

Ezért az ENSZ-ben szorgalmazzák, hogy a viágszervezet nagyobb hatékonysággal szerezzen érvényt az olajmportra vonatkozó korlátozásoknak és büntesse meg Phenjant az illegális beszállításokért. Kína és Oroszország azonban vitatja a büntetések kilátásba helyezését, e két hatalom nélkül pedig valószínűtlen, hogy a kérdés ilyen irányú döntés meghozatalával zárulna.

Jelenleg az összes ENSZ-tagállamnak, mely kapcsolatot tart fenn a latorállammal, kötelessége bejelenteni, ha a szankcióktól sújtott országnak szállít olajat.

Olajtanker (illusztráció)Forrás: Ken Jack/Getty Images

Azt nem lehet pontosan meghatározni, Észak-Korea mekkora mennyiségű kőolajat és olajipari termékeket halmozott fel mostanáig tározóiban. A Nautilus becslése szerint, legalább néhány hónapra már most elegendő lehet a készlet, ami azt is jelentheti, a kőolajszállítmányok teljes leállítása és az illegális áttöltések megakadályozása mellett is, az országban még jó ideig elegendő mennyiségű kőolaj állna rendelkezésre.