Jól működött az azonnali fizetési rendszer

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
Az első fél év tapasztalatai alapján jól vizsgázott az azonnali fizetési rendszer: nem volt leállás, s csak minimális problémák voltak - mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Az ügyvezető igazgató elmondta, a rendszer márciusi indulása óta több mint 50 millió tranzakciót - mintegy 7500 milliárd forint értékben - bonyolítottak rajta, s ezek 40 százaléka nem hétköznap és napközben, hanem este vagy hétvégén történt.

Hozzátette,

szeptember 1-től újabb tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer.

Ekkortól a pénzforgalmi szolgáltatók által tömegesen feldolgozott átutalásokat és a vállalati kötegelt fizetési kérelmeket is be lehet küldeni a rendszerbe.

Már a fizetések is azonnali átutalással érkezhetnek

Mától további tranzakciótípusokkal bővült az azonnali fizetési rendszer. Az azonnali fizetés márciusi indulása óta megbízhatóan működik, így a kedvező üzemeltetési tapasztalatok alapján, az eredeti terveknek megfelelően lehetővé vált további, jellemzően vállalatok által használt tranzakciótípusokat is feldolgozni a rendszerben. Az azonnali fizetési rendszerben új szolgáltatási lehetőségek érhetőek el szeptember elejétől.

Az új lehetőségeknek köszönhetően hatékonyabbá válhat a vállalatok pénzforgalma;

- mondta Bartha Lajos, hozzátéve, egy átutalás így sokkal gyorsabban végig mehet például a beszállítói láncon.