Ötmilliárd dollárért bocsát ki részvényt a Tesla, ami már csak aprópénz nekik

Tesla, Elon Musk
PALO ALTO, CA - MAY 20: A Tesla Motors Model S is displayed in the Tesla showroom before a news conference at Tesla Motors headquarters May 20, 2010 in Palo Alto, California. Electric car maker Tesla Motors is set to annoucne a partnership with Japanese automaker Toyota to make electric cars in California. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A Tesla vezetése kihasználná az elmúlt hónapokban tapasztalt részvénypiaci ralit. Bejelentették, 5 milliárd dollár értékben terveznek új részvényeket kibocsátani.
Vágólapra másolva!

A Tesla már be is nyújtotta az új részvénykibocsátásra vonatkozó dokumentumokat az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez. A tervek szerint az összesen 5 milliárd dollár értékű új részvényt fokozatosan, „időről időre" dobnák piacra, a kibocsátáskor aktuális árfolyamon – írja a CNBC.

Az elektromos autó gyártó papírja kedden a nap jelentős részében pozitív tartományban forgott, majd megjelentek az eladók, és végül 4,67 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

Ez azonban szinte semmiség az idei évben tapasztalt hatalmas felfutáshoz képest. A hétfői záráskor ugyanis a Tesla idei teljesítménye már közel 500 százalékos emelkedés volt. Tavaly egyébként a cég összesen 1004 százalékot emelkedett, szemben az S&P 500 részvényindex 20 százalékos erősödésével.

A Tesla legutóbb akkor kapott új lendületet, amikor augusztus 11-én bejelentették, öt az egyért arányban feldarabolják a részvényeket. A feldarabolás hétfőn lépett életbe, amikor a vállalat 12,6 százalékot emelkedett a tőzsdén.

Elon Musk lett a világ harmadik leggazdagabb embere

Hétfőn a Tesla alapítója és vezetője, Elon Musk lett a világ harmadik leggazdagabb embere, megelőzve a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget. Musk vagyona ugyanis komolyan megugrott, miután a Tesla részvényét feldarabolták, és kilőtt az árfolyama. Elon Musk vagyona hétfőn 115,4 milliárd dollár volt, amivel a világ harmadik leggazdagabb embere lett (Jeff Bezos és Bill Gates mögött), megelőzve a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget.

Elon Musk – aki a világ harmadik leggazdagabb embere lett a Tesla felfutásával – cégének piaci értéke jelenleg nagyjából 464 milliárd dollár, vagyis az új részvénykibocsátás a társaság piaci értékének nagyjából 1 százalékát adná.

A Tesla egyébként utoljára februárban lépett ki új papírokkal a piacra, akkor 2 milliárd dolláros részvénykibocsátást jelentettek be.

Mindazonáltal a Teslával kapcsolatban továbbra is igen erősen megoszlanak a befektetői vélemények. Sokan ugyanis úgy látják, az elmúlt időszak kedvező eredményeire ellenére is nehéz lesz a cégnek tartania magát az egyre növekvő számú globális versenytárssal szemben.

Ezzel együtt a Tesla továbbra is a világ egyik legforróbb és legmegosztóbb befektetésének számít, és egyelőre nem is látszik, hogy ez megváltozna.