Kiderült, hogy kémkedett volna az Amazon az alkalmazottai után

Espionage - Illustration eye SPY LIGHT dark NSA kém kémek
ILLUSTRATION - A man's eye is lit up in Wuerzburg, Germany, 08 July 2014. Photo: KARL-JOSEF HILDENBRAND/dpa
Vágólapra másolva!
Az Amazon megjelentetett majd visszavont két különös álláshirdetést, amelyben "hírszerzőket" - ez esetben talán: biztonsági elemzőket - kerestek a vállalathoz. Felmerül ugyanakkor a gyanú, hogy a cég a saját munkatársai között akart kémkedni, mutatja be a nem mindennapi ügyet a BBC.
Vágólapra másolva!

Különös álláshirdetés jelent meg nemrégiben az Amazon neve alatt. Ebben az amerikai óriáscég Phoenixbe keresett pozícióra munkatársat. A leírás szerint "az elemző(k)nek képesnek kell lennie azonosítania és informálnia a befektetőket a különösen érzékeny és bizalmas témákról, ideértve azokat a fenyegetéseket, melyek a munkaszervezet részéről érhetik a vállalatot". A hirdetést még különösebbé tette az, hogy előzetes munkatapasztalati elvárásként a vállalat hírszerzői tevékenység során illetve ilyen munkakörnyezetben, illetve katonai, jogi szakterületen, vagy pedig a jelentősebb magán biztonságtechnikai cégeknél szerzett tapasztalatot nevezte meg.

A hirdetés online már nem elérhető, ahogy a hasonló tartalmú, "szenior biztonsági elemzőjé" sem.

null

null

A BBC megpróbált utána járni a cégnél, mi állhat pontosan a hirdetések mögött. A vállalatnál közölték, a pozíciókhoz kapcsolódó feladatok leírása nem volt elég pontos és körültekintő, így a hirdetéseket visszavonták és korrigálták azok szövegét. Mindazonáltal annak nincs nyoma, hogy újra megjelentek volna.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Karl-Josef Hildenbrand

Szokásos gyakorlat?

Az Amazonnál korábban világossá tették, a nagyvállalatoknál szokásos gyakorlatnak tekintik, hogy ilyen típusú, a belső folyamatokra fókuszáló "hírszerzői" tevékenységet végezzen belsős munkatárs. A visszavont és a vállalat szerint átírt, bár azóta újra nem élesített álláshirdetés azonban egyes szakértők szerint azt veti fel, hogy

a vállalat saját alkalmazottai után akar kémkedni, megakadályozva a szakszervezeti érdeklődés növekedését.

Legalábbis erre utal Marianne Rawlins, a Bradley Risk Management vezető munkatársa, aki szerint a megismert munkaköri leírás egyértelműen az alkalmazottak utáni, körükben végzett kémkedésre utal, ami pedig 80 éve tiltott az Egyesült Államokban.

Mint ismert, az Amazon mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza dolgozói szakszervezeti csatlakozását, és inkább közvetlenül próbál egyezkedni a munkavállalókkal. A cég és az alkalmazottak között már régóta tart a macska-egér játék, melyben különösen a raktári dolgozók hangoztatják: a cég egyáltalán nem bánik velül humánusan, minden lépésüket monitorozza, lehetlen időtartamú, még a mosdóba eljutáshoz is rövid szüneteket tarthatnak csak. A koronavírus-járvány pedig - az online kiskereskedelem fellendülése miatt - csak újra kiélezte a helyzetet, állításuk szerint megnehezítve a munkavállalók dolgát.

Illusztráció Forrás: AFP/Philippe Huguen

Az Open Markets Institute jelentése szerint a cég "kifinomult mesterséges intelligenciával megtámogatott biztonsági kamerákat használt az alkalmazottak mozgásának nyomon követésére."

Ezeknek a rendszereknek a révén a cégnél másodpercre pontosan figyelhetik dolgozóik bent töltött idejét.

Ha pedig valaki nem az elvárt módon teljesít, már jön is a szoftveres megrovás. mely egy idő után akár felmondáshoz vezethet.

A jelentésre adott válaszában az Amazon a BBC-vel közölte:

a legtöbb vállalatnál, így az Amazonnál is vannak elvárások a dolgozókkal szemben teljesítményüket illetően, függetlenül attól, milyen területen dolgoznak.

A teljesítményt hosszú távon mérik és értékelik, tudván, sok minden befolyással lehet az elvárások teljesítésére. A cég azt is mondja, belső felkészítéssel, coachinggal támogatják azokat, akik ugyan nem hozzák az elvárt szintet, de szeretnének munkájukban fejlődni.

Idén további, a tisztánlátást nehezítő információk is napvilágot láttak a vállalat bizonyos gyakorlatairól. A Vice szerint a cég zárt Facebook-csoportokban is kémkedett alkalmazottai után. Áprilisban két munkavállalót rúgtak ki azért, belső irányelvek megsértésére hivatkozva, mert nyilvánosan bírálták a cég által a raktárbázisokon a járvány miatt alkalmazott intézkedéseket. Márciusban egy raktári dolgozó azért kerül lapátra, mert demonstrált a cégnél bevezetett biztonsági intézkedések miatt.