Fertőtlenítő gélt állítanak elő borból az olaszországi Ravennában. A furcsának tűnő eljárásra a koronavírus-járvány, illetve annak hatásai miatt van szükség.

A boreladás Olaszországban több mint 50 százalékkal visszaesett a jó ideig kötelezően zárva tartó vendéglátóhelyek lecsökkent igényei következtében. A borászatok raktáraiban így felhalmozódtak a tavalyi év terméséből készített borok, miközben már hely kellene az ideieknek is - emeli ki a Magyar Mezőgazdaság cikke.

A tavalyi borok jó részét ezért szeszfőzdébe küldik, ahol fertőtlenítő gél készül belőlük. Az eljárás lényegét a szeszfőzdék szövetségének (Assodistil ) elnöke magyarázta el.

Megkapjuk a bort, amelyek az acéltartályokba kerülnek, majd lepárlással kinyerjük belőle az alkoholt, ami egyre tisztább lesz, mígnem eléri azt a szintet, ahogyan a gyógyszerészetben alkalmazzák, így alkalmas lesz fertőtlenítő gél előállítására – mondta Antonio Emaldi.

IllusztrációForrás: MTI/Kovács Tamás

A kinyert borszeszt, azaz etanolt ezután denaturalizálják, vagyis emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik.

Az alkohol a tartályokból pumpák segítségével csövekbe kerül, amelyekben vegyszerrel denaturalizálják. A csőrendszerből aztán megint tartályokba vezetik, amelyekben a csomagolóüzembe szállítják, azután pedig már mehet is az üzletek polcaira.

A Euronews helyszíni tudósítója, Luca Palamara arra hívta fel a figyelmet, az, hogy a borból fertőtlenítő lesz, segít túljutni a borászoknak - egy fontos gazdasági ágazatnak - a krízisen. Hogy a borból kézfertőtlenítő legyen, normális körülmények között elképzelhetetlen lenne, de a koronavírus-járvány sok mindent más megvilágításba helyezett. A fertőtlenítőket akár az idei szőlőtermés szüretelésekor is alkalmazhatják.