Majdnem napi egymillió hordóval nőtt az OPEC olajkitermelése

Amerika, olaj
Aerial view of oil refinery storage tanks illuminated at night, Los Angeles, California, USA
Vágólapra másolva!
Megugrott az OPEC olajkitermelése augusztusban, miután a szervezet országai lazítottak a kibocsátás-csökkentési korlátozásokon. Az augusztusi növekedés közel napi 1 millió hordót tett ki.
Vágólapra másolva!

Augusztusban napi 950 ezer hordóval, összesen napi 24,27 millió hordóra emelkedett az OPEC országainak olajkitermelése júliushoz képest – derült ki a Reuters kutatásából.

A növekedés annak ellenére jött, hogy Irak megígérte, további napi 400 ezer hordóval fogja vissza az augusztusi kibocsátását, hogy kompenzálja az eddigi teljesítményét

– Irak korábban ugyanis nem tudott megfelelni a kitermelés-csökkentési elvárásoknak.

A külsős szövetségesek közül Nigéria szintén további csökkentést jelentett be, hogy kompenzálja a májusi túltermelését – írja az Oilprice.com.

Az OPEC és külsős partnerei (OPEC+) korábban úgy döntöttek, július végéig meghosszabbítják a napi 9,7 millió hordós kitermelés-csökkentési projektjét. A felek arról is megállapodtak, hogy minden tagnak hoznia kell a ráeső kvóta 100 százalékát. Akik pedig ezt időben nem tudták megvalósítani, azok júliusban, augusztusban és szeptemberben kompenzálhatják a korábbi elmaradásaikat.

Az OPEC elkezdte normalizálni az olajkitermelését Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Augusztustól pedig

az OPEC+ napi 7,7 millióra fogta vissza a kitermelés-csökkentési projektjét, amiből az OPEC 13 belső tagja 4,868 millió hordót vállalt – ebben nincs benne Irak és Nigéria kompenzációja.

Noha az olaj iránti kereslet javul, ami támogathatja a szervezetet abban, hogy ne változtasson a jelenlegi kvótán, általában véve még maga az OPEC sem különösebben optimista. A szervezet a legutóbbi havi előrejelzésében úgy számolt, hogy az idei keresletcsökkenés napi 9,1 millió hordó lehet, ami 100 000 hordóval kedvezőbb, mint a júliusi prognózis. Ezzel együtt viszont a szervezet azt jósolja, hogy a világgazdaság 4 százalékkal fog zsugorodni az idei év egészében, ami viszont rosszabb, mint a júliusban várt 3,7 százalékos GDP-csökkenés.

Június óta azonban az OPEC olajkitermelése napi 2 millió hordóval bővült, és

a szervezet legnagyobb kibocsátójának számító Szaúd-Arábia augusztusban egyedül napi 9 millió hordót termelt, ami napi 600 ezer hordóval haladta meg a júliusi szintet.

Az idei június egyébként 1991 óta a legalacsonyabb kitermelési szintet jelentő hónap volt.