Megugrott az OPEC olajkitermelése augusztusban, miután a szervezet országai lazítottak a kibocsátás-csökkentési korlátozásokon. Az augusztusi növekedés közel napi 1 millió hordót tett ki.

Augusztusban napi 950 ezer hordóval, összesen napi 24,27 millió hordóra emelkedett az OPEC országainak olajkitermelése júliushoz képest – derült ki a Reuters kutatásából. A növekedés annak ellenére jött, hogy Irak megígérte, további napi 400 ezer hordóval fogja vissza az augusztusi kibocsátását, hogy kompenzálja az eddigi teljesítményét – Irak korábban ugyanis nem tudott megfelelni a kitermelés-csökkentési elvárásoknak.

A külsős szövetségesek közül Nigéria szintén további csökkentést jelentett be, hogy kompenzálja a májusi túltermelését – írja az Oilprice.com.

Az OPEC és külsős partnerei (OPEC+) korábban úgy döntöttek, július végéig meghosszabbítják a napi 9,7 millió hordós kitermelés-csökkentési projektjét. A felek arról is megállapodtak, hogy minden tagnak hoznia kell a ráeső kvóta 100 százalékát. Akik pedig ezt időben nem tudták megvalósítani, azok júliusban, augusztusban és szeptemberben kompenzálhatják a korábbi elmaradásaikat.

Az OPEC elkezdte normalizálni az olajkitermelésétForrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

Augusztustól pedig az OPEC+ napi 7,7 millióra fogta vissza a kitermelés-csökkentési projektjét, amiből az OPEC 13 belső tagja 4,868 millió hordót vállalt – ebben nincs benne Irak és Nigéria kompenzációja.

Noha az olaj iránti kereslet javul, ami támogathatja a szervezetet abban, hogy ne változtasson a jelenlegi kvótán, általában véve még maga az OPEC sem különösebben optimista. A szervezet a legutóbbi havi előrejelzésében úgy számolt, hogy az idei keresletcsökkenés napi 9,1 millió hordó lehet, ami 100 000 hordóval kedvezőbb, mint a júliusi prognózis. Ezzel együtt viszont a szervezet azt jósolja, hogy a világgazdaság 4 százalékkal fog zsugorodni az idei év egészében, ami viszont rosszabb, mint a júliusban várt 3,7 százalékos GDP-csökkenés.

Június óta azonban az OPEC olajkitermelése napi 2 millió hordóval bővült, és a szervezet legnagyobb kibocsátójának számító Szaúd-Arábia augusztusban egyedül napi 9 millió hordót termelt, ami napi 600 ezer hordóval haladta meg a júliusi szintet. Az idei június egyébként 1991 óta a legalacsonyabb kitermelési szintet jelentő hónap volt.