Új, "hűséges" segédeszközt kaphatnak a bányászok munkájukhoz: egy robotikai és egy geoszoftvereket fejlesztő vállalat fogott össze azért, hogy megvalósíthassák azokat a "robotkutyákat", melyek képesek elvégezni a mélység felderítését - írja a Mining.com.

A két cég közös fejlesztésének eredménye várhatóan egy igen komplex, lézeres méréseket végezni képes berendezés lesz.

Egy ilyen jelentősége vitathatatlan: a robotkutya bevethető lesz a bányák olyan üregeiben is, ahol a bányászok nem lennének teljes biztonságban, viszont munkájukhoz nélkülözhetetlen az, hogy az ilyen járatokról, tárnákról stb. is pontos információkkal rendelkezzenek. A személyzet távolról, biztonságos helyről kísérheti figyelemmel a robotkutya tevékenységét és az általa szolgáltatott adatokat.

null

null

Az előzetesen ismertetett specifikációk szerint a robotkutya saját akkumulátorral, Wi-Fi kapcsolattal rendelkezik, 360 fokban tud vízszintesen, 270 fokban pedig függőleges irányú pásztázást végezni.

A Carlson Software és Ghost Robotics nevű cégek elárulták, hogy hamarosan terepen is kipróbálják a robotkutyát. Ha az első tesztek sikeresnek bizonyulnak, úgy folytatják a fejlesztést, hogy az eszköz a bányaipari és külszíni fejtési munkák mellett a keresésben és a feltérképezési tevékenységekben is segítséget nyújthasson precíziós lézeres mérőberendezései révén.