Szerényen nőtt a biztosítók bevétele az első félévben

MABISZ elektronikus kárbejelentő
Vágólapra másolva!
Szerény mértékben, 3,5 százalékkal nőtt a biztosítótársaságok díjbevétele az első félévben 2019 azonos időszakához képest, és 613,1 milliárd forintot ért el; a szektor összesített adózott nyeresége 27,1 százalékkal 50,3 milliárd forintra emelkedett - írta a Világgazdaság csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank statisztikái alapján.
Vágólapra másolva!

Főként a nem életbiztosítási üzletág járult hozzá a bővüléshez, egy év alatt 6 százalékkal, 353,7 milliárd forintra emelkedett díjbevétele. Az életüzletágban viszont csak néhány tizedszázalékos volt a növekedés, a díjbevétel 259,4 milliárd forintot ért el.

A nem életbiztosítási üzletágban 8, illetve 10,5 százalékos bővülés mutatkozott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál és a cascónál. Az utasbiztosításoknál 44,2 százalékkal visszaesett a díjbevétel, 3,7 milliárdot tett ki.

Illusztráció Forrás: Gulyás Péter

Az életbiztosítási üzletágban kiugró, több mint 18 százalékos növekedés volt a nyugdíjbiztosításoknál, ahol 51,7 milliárd forint díjbevétel keletkezett félév alatt, és 10,9 százalékkal, 109 milliárd forint közelébe ugrott az indexhez vagy befektetési egységhez kötött (unit-linked) életbiztosítások díjbevétele is. A vegyes életbiztosítások 55 milliárdos díjbevétele ezzel szemben 23,8 százalékos visszaesést tükröz éves alapon.