130 éve, 1890. szeptember 9-én született az az amerikai üzletember, Harland David Sanders, akinek az arca világszerte ismert, a neve azonban már sokkal kevésbé. De ha hozzátesszük, hogy ő alapította a KFC-t, később pedig a márka jószolgálati nagykövete és szimbóluma lett, aminek részeként az ő portréja szerepel a cég logóján, akkor valószínűleg már mindenki tudja, kiről van szó. Életútja azért is különleges, mert - számtalan kudarc után - karrierje gyakorlatilag nyugdíjas korában kezdődött, hiszen ekkor alapította meg a máig ismert gyorsétteremláncot, amely elvezette őt a sikerhez. 

A KFC (1991-ig hivatalos teljes nevén Kentucky Fried Chicken) a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca. Az éttermek fő profilját a csirkehús felhasználásával készült ételek adják, amelyeket évtizedek óta azonos recept alapján készítenek. Szerte a világon évi több mint egymilliárd csirkéből készült ételt esznek a vendégek a cég éttermeiben. Az Egyesült Államokból kiindulva ma már a Föld 137 országában találkozhatunk Harland Sandersnek, a KFC alapítójának arcképével, ami a cég védjegye. 

Az Ezredes becenévvel is illetett Harland David SandersForrás: Rewind & Capture

Harland David Sanders 1890-ben született egy farmon, Indiana államban. A főzéshez szükséges alapokat elég korán elsajátította, miután apja hatéves korában meghalt, és ekkor édesanyja rábízta kisebb testvérei felügyeletét, valamint a főzést. Hétéves korára már remekül készítette a helyi specialitásokat. Az ezt követő 30 évben azonban sok mindennel foglalkozott, csak a főzéssel és a vendéglátással nem: volt biztosítási ügynök, tűzoltó, napszámos, villamosvezető és benzinkutas is.

Ám ez utóbbi foglalkozás végül visszavezette a főzéshez, amikor az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság idején a betérő ügyfeleket saját készítésű étellel kínálta saját asztalánál, mert étterme akkor még nem volt. Mivel látott fantáziát ebben a dologban, ezért elkezdte tökéletesíteni receptjeit, majd saját franchise hálózatot hozott létre, így 1930-ban megnyitotta első panzióját és éttermét, a Sanders Court and Cafét, a Kentucky államban fekvő Corbinban. Sanders volt a főszakács, a felszolgáló, a pénztáros és a kis helyiség névadója is. Remek főztjének híre gyorsan terjedt, így egy idő után az autósok már inkább csak enni jártak hozzá. 

Persze, ha azt gondolnánk, hogy így született meg a KFC, nagyot tévedünk, mert bukások sora várt még ezután rá. Kétszer is megpróbált elindítani egy étteremláncot, de mindkétszer sikertelenül.

A világszerte jól ismert logó, benne Sanders portréjávalForrás: AFP/Ben Stansall

Hiába finomította az ételek receptjeit, ekkor még nem létezett a híres, általa kifejlesztett, a mai napig ismert Kentucky panír, ezt csak 1940-ben készítette el.

Ám a siker továbbra is váratott magára, és lassan elérte a nyugdíjas kort. Ő azonban nem szerette volna a nyugdíjasok eseménytelen életét élni, ezért 62 éves korában, 1952-ben új vállalkozást indított – innen számítják a Kentucky Fried Chicken megalapítását.

Bionyomtatóval gyártana csirkefalatokat egy gyorsétterem lánc

A KFC az orosz 3D Bioprinting Solutions vállalattal közösen egy olyan bionyomtatási technológián dolgozik, amivel növényi rostokból képes előállítani a csirkehúshoz hasonló terméket - összegzi a The Verge. Az amerikai gyorsétteremlánc a jövő húsának nevezte a növényi alapanyagokból, laborban előállított csirkés nuggets-et. Az étteremlánc kenyérrel és fűszerekkel is kísérletezik, hogy elérjék a megfelelő KFC ízt.

Meg volt ugyanis győződve arról, hogy az általa kifejlesztett csirkeételekre van igény: autójával járta az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat. Ha kedvező választ kapott egy helyen, akkor szóbeli egyezséget kötött az étterem vezetőjével, hogy minden, az ő receptje és módszere alapján készült csirke eladása után részesedést kap – ez volt a franchise-megállapodás alapja.

1964-re Sanders listáján már 600 társult étterem szerepelt az Egyesült Államokban és Kanadában. Ugyanebben az évben kétmillió dollárért eladta a részesedését befektetőknek. Sanders továbbra is a cég szóvivője maradt, aminek eredményeként egy 1976-os felmérés alapján az ország második legismertebb arcának számított.

A KFC legnépszerűbb terméke, a csirkefalatokForrás: Shutterstock

Az új tulajdonosok irányítása alatt a Kentucky Fried Chicken Corporation gyors növekedésnek indult. A Heublein Inc. 1971-ben 285 millió dollárért felvásárolta a vállalatot, hét évvel később pedig, 1986-ban a PepsiCo már 840 millió dollárt fizetett a KFC részvényekért.

2002-ben újabb tulajdonosváltás történt, amely után a Yum! Brands kezében összpontosuló KFC, Pizza Hut és Taco Bell éttermekkel együtt, a kereskedelmi egységek számát tekintve, a világ legnagyobb étteremlánca jött létre.

Sanders 1980-ban, 90 évesen halt meg. Élete különleges és példaértékű lehet sokak számára, hiszen bebizonyította, hogy az igazi munka mindig meghozza a gyümölcsét, kitartónak kell akkor is lenni, amikor már minden veszni látszik. 

Cikkünk elkészítéséhez az astrid.cafeblog.hu és a CBC anyagait használtuk fel.