A brazíliai erdőirtás is megmutatta, hogy az erdők irtása milyen veszélyt jelent a bolygóra. A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás megjelenésével azonban felderíthetők az illegális fakivágások, melyek jóval hatékonyabbak, mint a jelenlegi, manuálisan végzett ellenőrzések. A Lenovo támogatja a byteLAKE cég Ewa Guard nevű programját, mely drónképekkel és fejlett elemzéssel segíti az erdőirtás elleni küzdelmet.

A fák biztosítják a talaj stabilizálását, menedéket nyújtanak a növények és állatok számára, nem is beszélve az általuk kibocsátott értékes oxigénről, amelyet belélegzünk. Fák nélkül az a világ, amelyet ismerünk - és amelynek több mint 30 százalékát erdő borítja - nem is létezne.

Létfontosságú erdeinket azonban komoly veszély fenyegeti a természeti katasztrófák, a betegségek, az emberi tevékenység és az éghajlatváltozás miatt. Minden percben 27 futballpályának megfelelő fát veszítünk el. Az erdők 46 százalékát már kivágta az emberiség, mióta fakitermelésbe kezdett.

A fák megtartását azonban segítheti az új technológia. A mesterséges intelligencia és a nagy teljesítményű számítástechnikai rendszerek építésére szakosodott lengyel vállalat, a byteLAKE szakemberei a Lenovóval együttműködve dolgozták ki az Ewa Guard nevű programot. Az Ewa, amely lengyelül „Évát" jelent, itt az Earth Water Air Guard rövidítése, amely egy mesterséges intelligenciával működő rendszer. Lehetővé teszi a fák számlálását anélkül, hogy fel kéne keresnünk az erdőt.

null

null

"Amikor az emberek új fákat akarnak ültetni, néhány hetente fizikailag be kell menniük az erdőbe, hogy manuálisan megszámolják a fákat, és felmérjék, hány fát kell pótolni" - mondta Marcin Rojek, a byteLAKE társalapítója és az Ewa Guard egyik megalkotója.

A fák megvédését segítheti az Ewa Guard rendszerFotó: Shutterstock

Az egykor lassú, a földhöz kötött folyamat ma gyorsan, automatizáltan is végrehajtható a levegőből. Ez a fejlett technológia nagy felbontású drónos videofelvételekkel tanítja a számítógépeket, hogyan lehet vizuálisan azonosítani az egészséges, fiatal fákat.

Nehéz megtanítani a számítógépet egy fa azonosítására, de ennek az új technológiának a segítségével a folyamat gyorsabb, mint valaha, két hétről mindössze hat órára csökkentve a felmérés idejét. További fejlesztéssel ez az idő még tovább rövidülhet.

null

null

Az Ewa Guard rendszer tesztelésére partnereket keres a byteLAKE, így erdőgazdálkodókat, önkormányzatokat és környezetvédelmi szervezeteket. A technológia felhasználható a pontos fafajták azonosítására, valamint a beteg fák elválasztására is az egészséges társaiktól.

Forrás: Lenovo.com