Szijjártó Péter: Történelmi gázvásárlási megállapodás született a Shell-lel

Shell logo
Vágólapra másolva!
Történelmi, hosszú távú gázvásárlási megállapodás született a Shell-lel, lekötötték a visszagázosításhoz szükséges kapacitásokat, ezzel mindkét feltétel teljesült a cseppfolyósított gáz (LNG) érkezéséhez a krk-i LNG-terminálról - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A miniszter ismertette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. földgázkereskedő vállalata 2021. január elsejétől 2027. október 1-jéig éves szinten

egymilliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk LNG-termináljában, amely jövő év januárjában kezdi meg működését.

Évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd, amelyet a visszagázosítást követően Magyarországra szállítanak a magyar-horvát gázvezetéken keresztül.

- mondta.

A megállapodás történelmi Forrás: AFP/Eric Piermont

Kifejtette, a Shell-lel hosszú távú vásárlási szerződést kötöttek hat évre úgy,

hogy évente 250 millió köbméter cseppfolyósított gázt vásárolnak majd.

Ez az első hosszú távú szerződés Magyarország történelmében nyugati szereplővel.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter közölte, hogy amikor Magyarország gázellátásáról döntenek, két szempontot vesznek figyelembe,

a szállítás megbízhatóságát és az árat.

Részben a koronavírus, részben az azt megelőző komoly túltermelési válság miatt az LNG ára a vezetékes gázé alá esett. Ezért úgy döntöttek, hogy az LNG szerepét megnövelik az ország gázellátásában.

Ennek két előfeltétele van: az egyik a kapacitásfoglalás azokban a visszagázosítással foglalkozó kikötőkben, ahová a gáz megérkezhet, a másik pedig, hogy vásárolni kell forrást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kapitány István, a Shell International Petroleum alelnöke kezet fog a Shellel kötött kereskedelmi megállapodás bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 4-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter elmondta, hogy az energiaellátásban jelenleg a gáznak van a legfontosabb szerepe, az ország gázellátása tehát kritikus fontosságú kérdés. Az elmúlt években a kormány elvégezte azokat a beruházásokat, megkötötte azokat a szükséges megállapodásokat, amelyek nyomán ma el lehet mondani, hogy Magyarország gázellátása hosszú távon biztosított. Megépültek az összeköttetések a szomszédokkal, a hét szomszédos országból ma már hattal van gázvezeték összeköttetése Magyarországnak.

- mondta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Shellel kötött kereskedelmi megállapodás bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. szeptember 4-én Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kapitány István, a Shell globális alelnöke elmondta, hogy a vállalat a cseppfolyós földgáz, az LNG iparág úttörője, több mint 50 éves tapasztalata van az LNG gyártásában, kereskedelmében, tárolásában és szállításában. A földgáz a legtisztább fosszilis energiahordozó, használata segíthet kielégíteni az egyre több és tisztább energia iránti növekvő keresletet, kiváltva a szenet vagy más folyékony üzemanyagokat - tette hozzá.