A közelmúltban elkészült az összesítés arról, mely aranybányák voltak a legnagyobbak 2019-ben, azaz mely bányák adták a legtöbb, unciában kifejezett aranyat tavaly. Galériát készítettünk ezekről a látványos, különleges helyszínekről.

Átrendeződés figyelhető meg a legnagyobb aranybányák 2019-es listáján a megelőző évhez képest. Ráadásul a helyzetet némiképp bonyolítja, hogy a bányaipari vállalatok körében, illetve a telephelyeket illetően, több felvásárlás, egyesülés zajlott le, ami a lista alakulásához vezetett.

Két dolog mindenesetre biztos. Az egyik, hogy trónfosztás történt, a 2018-as első helyezett tavaly csak a nyolcadik lett.Az Indonéziában található, az egész bányaiparban, mérete és több évtizedes múltja miatt ikonikus jelentőséggel bíró Grasberg teljesítménye jócskán elmaradt a korábbitól. Sőt, várhatóan egy ideig nem is lesz újra a csúcson, mivel a bánya körüli nehézségek miatt, csak 2022-re ígéri az üzemeltető, hogy a helyszín ismét eléri a maximális termelési szintet.

A másik pedig az, hogy a tavaly tíz legtöbb aranyat adó bánya közül öt egyetlen nagyvállalat, a Barrick Gold kezében van, vagy többségi tulajdonos benne. Ehhez persze az is hozzá tartozik, hogy tavaly a Barrick és egy másik cég nevadai érdekeltségei egyesültek, így a harmadik helyen álló Carlin-bányához tartozó kitermelési érték több, egymáshoz közeli nevadai kitermelési helyszín összesített értéke.

Az alábbiakban galériában mutatjuk meg, melyik volt a 10 legnagyobb aranybánya a világon tavaly. Kattintson a képre!

Kattintson a képre!Forrás: Shutterstock