A győri Rába is részt vehet a német–magyar együttműködésben készülő modern gyalogsági harcjárművek legyártásában. A csúcstechnológiájú fegyverrendszer előállításába cseh cégek is bekapcsolódnak, tovább mélyítve a két ország közötti hadiipari együttműködést - írja a Magyar Nemzet.

"Évek óta együttműködünk a Rábával a teherautók gyártásában – mondta a Rheinmetall Defence (RM) ügyvezető igazgatója, Oliver H. Mittelsdorf a cseh Ekonomický deníknek adott interjúban. Ezt annak kapcsán ismertette, hogy a német hadiipari vállalat miként keres magyar partnereket a Magyar Honvédség Lynx (Hiúz) fantázianevű gyalogsági harcjárműveinek (IFV) legyártásához.

Az RM lánctalpas járművek értékesítéséért felelős alelnöke a cseh lap kérdésére hozzátette: ami Magyarországot illeti, a megállapodás részleteiről még nem beszélhet, a pontos darabszámok nem nyilvánosak. Oliver H. Mittelsdorf annyit azonban megjegyzett, hogy a beszerzés kapcsán összehasonlítható a cseh és a magyar hadsereg. Az RM az egyik ajánlattevő a 210 páncélozott lánctalpas gyalogsági harcjármű szállítására kiírt cseh tenderen. 

Hadgyakorlaton egy magyar katona (illusztráció)Fotó: Polyák Attila - Origo

Csehország 52 milliárd korona értékben akar beszerezni IFV-ket, az üzlet nagyságrendileg megegyezik az RM által Magyarországgal kötött szerződés 700 milliárd forintos volumenével.

Az RM ügyvezető igazgatója egy alakuló német–magyar–cseh közép-európai hadiipari együttműködésről is beszélt. Meg kell találnunk az együttműködési lehetőségeket a magyar és a cseh vállalatok között" – fogalmazott a német cégvezető, nyomatékosítva, hogy nem az optimális, hanem a legjobb megoldást fogják keresni minden fél számára. Mittelsdorf szerint az ideális az lenne, ha régiónk más – szintén EU- és NATO-tag – országait is bevonhatnák a harcjárműgyártási együttműködésbe.

Az RM vezetőjének szavait támasztja alá, hogy az állami tulajdonú győri Rábánál az év elején, a 2004-ben indított katonai beszerzési program kifutásával felszámolták a H sorozatú terepjáró tehergépkocsik gyártókapacitását, azonban azt azóta sem közölték, hogy milyen más célra hasznosítják a felszabaduló szakembereket, eszközöket. Közben a Rába az RM részére 2017 óta szállít katonai teherautó-alkatrészeket.

A győr Rába egyik dolgozója (illisztráció)Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Ráadásul a magyar–cseh hadiipari kapcsolatok is erősek, Kiskunfélegyházán cseh licenc alapján készülnek a magyar fegyveres szervek pisztolyai, géppisztolyai és gépkarabélyai.A cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban pedig, amely sugárhajtású kiképző és alacsony támadógépeket gyárt, többségi tulajdont szerzett a magyar Aero Investment Partners Zrt.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy augusztusban Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapított vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében. A világ egyik legmodernebb páncélozott harcjárműve az Amerikai Egyesült Államok hadserege és az ausztrál szárazföldi haderő pályázatán is indul.