A bizonytalanság befagyasztotta az olajpiacot

Amerika, olaj
SWEETWATER, TX - JANUARY 19: An oil pumpjack works on January 19, 2016 in Sweetwater, Texas. Global oil prices continue their downward fall with U.S. oil dropping towards $27 a barrel, its lowest since 2003, on worries about global oversupply. Following a diplomatic agreement on nuclear fuel with America, Iran has forecast it will add 500,000 barrels per day to global production, following the lifting of sanctions. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Igencsak bizonytalanok a kilátások az olajpiacon – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség igazgatója. A nyersanyag ezzel beszorult a stagnálás és a lassú talpra állás közé.
Vágólapra másolva!

Hatalmas bizonytalanság uralkodik jelenleg a kőolaj piacán, azonban arra nem kell számítani, hogy a következő hónapokban újabb jelentős árfolyamzuhanás következne be – mondta a Reutersnek Keisuke Sadamori, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) energiapiaci igazgatója.

Bár a nagy zuhanást elkerülheti a piac, de jelenleg az sem látszik, hogy komoly növekedés jöhetne a közeljövőben. A keresleti kilátások azonban ma már stabilabbak, mint három hónappal ezelőtt voltak.

A kőolaj árfolyama egyébként tavasszal történelmi mélypontra zuhant, majd sikerült valamennyire ledolgoznia a veszteségeket, de továbbra is beragadt a hordónkénti 40 dolláros szint közelében.

Az IEA mindeközben az augusztus közepén kiadott jelentésében visszavágta az idei évre vonatkozó olajkeresleti prognózisát. A szervezet jelezte, a légi közlekedés visszaesése napi 8,1 millió hordóval csökkentheti a globális olajkeresletet.

Bizonytalan oldalazás jöhet az olajpiacon Forrás: AFP/NurPhoto/Danil Shamkin

A párizsi székhelyű szervezet három hónapja először módosította lefelé a kilátásait, elsősorban arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány kedvezőtlen világgazdasági hatásai a nyersanyagkeresletre is tartós nyomást helyeznek.

A világ legnagyobb olajimportőrének számító Kína eközben gyorsabban áll talpra, mint a világ más nagy gazdaságai, mivel a kormány jelentős pénzügyi támogatással segítette az ipart, ami az elmúlt hónapokban feltornászta az olajkeresletet is.

Mindazonáltal Sadamori kiemelte, a kínai gazdaság jövőjével kapcsolatban általában is vannak bizonytalanságok, illetve az is homályos, hogy alakul Kína és a legfontosabb ipari országok kapcsolata a következő időszakban. Következésképpen az IEA véleménye szerint a jelenlegi olajpiaci helyzet nem ad okot túlzott optimizmusra, de a szervezet a tavaszihoz hasonló zuhanásra sem számít.